filteri close
Objavljeno: 19.12.2021. Image source: Foto: Pexel/Галина Ласаева
300x600

Kada uzimate probiotik, možete primetiti nekoliko pozitivnih promena u svom telu, od poboljšanja varenja i više energije, do poboljšanog raspoloženja i čistije kože.

Probiotičke bakterije rade na ponovnom balansu vaše crevne flore, što može brzo da poboljša stvari kao što su učestalost i redovnost vašeg pražnjenja creva i da ublaže nadimanje ili gasove. Vremenom, pozitivni efekti probiotičkih bakterija prevazilaze poboljšanje varenja.

Dobro izbalansiran mikrobiom creva će ojačati funkciju barijere creva, što sprečava toksine i patogene, koje u današnjem svetu najverovatnije svakodnevno unosite u organizam, da uđu u vaše telo preko creva.

Kako zdravlje creva utiče na zdravlje celog organizma?

Ovo, zauzvrat, smanjuje opterećenje vašeg imunog sistema i vaše jetre, čineći vas manje sklonim bolestima i smanjujući upale u vašem telu. Upala se može manifestovati na mnogo načina, uključujući probleme sa kožom, umor i nedostatak koncentracije. Stoga, smanjenje upale i ponovno uspostavljanje ravnoteže vašeg imunog sistema može doneti niz pozitivnih efekata.

Benefiti uzimanja probiotika:

• Bolje varenje
• Redovnije pražnjenje creva
• Povećana energija
• Bolje raspoloženje
• Poboljšan imunitet
• Manja anksioznost i bolja reakcija na stres
Gubitak težine
• Povećana kognitivna funkcija
• Smanjena žudnja za šećerom

Koliko vremena je potrebno probioticima da deluju?

Zavisi od specifičnog ishoda kojem se nadate da ćete postići, trenutnog stanja vaših creva i ukupnog zdravlja, i kvaliteta probiotika koji uzimate.

Ako uzimate suplement visokog kvaliteta, više vrsta i više sojeva, možete očekivati da ćete primetiti početna poboljšanja u vašem varenju već prve 1-2 nedelje nakon početka uzimanja probiotika.

U zavisnosti od toga koliko ste osetljivi, mnogi ljudi osećaju razliku nakon nekoliko dana. Fundamentalniji efekti probiotika kao što su poboljšanje raspoloženja, gubitak težine ili smanjenje zapaljenja crevne barijere mogu se pojaviti nakon 4-8 nedelja.

Zašto vaš trenutni probiotik možda ne deluje ili će mu treba više vremena? 

Nepravilno uzimanje suplementa: Proverite uputstvo za upotrebu vašeg suplementa da biste bili sigurni da ga pravilno uzimate.

Pogrešan probiotički soj: Različiti sojevi bakterija se specijalizuju za različite funkcije u vašimm crevima i mogu imati veoma različite efekte na vaše telo. Ako ne vidite poboljšanja u zdravlju probavnog sistema, možda jednostavno uzimate probiotik koji ne sadrži prave sojeve za vas.

Lekar vam može dati medicinski savet i može vas uputiti na pravi probiotik specifičan za vaše zdravstvene potrebe za optimalne rezultate.

RAZJASNIMO: Koja je razlika između prebiotika i probiotika?

Nepravilno skladištenje: Nekim probiotičkim suplementima je potrebno hlađenje kako bi se osiguralo preživljavanje bakterija. Ako se ovi probiotici ostave van frižidera na duži vremenski period ili su izloženi prevelikoj toploti, onda su probiotičke bakterije možda umrle i više nisu efikasne.

Loš kvalitet proizvoda: Postoji mnogo probiotika koje možete izabrati i potrošaču je, nažalost, teško odrediti kvalitet proizvoda.

Kvalitet proizvoda zasniva se na mnogim faktorima, ali ono na šta treba obratiti pažnju su nauka na kojoj se proizvodi zasnivaju, proizvodni proces, izvor i kvalitet sojeva bakterija i sastav samog proizvoda. Svaki od ovih faktora može negativno uticati na kvalitet proizvoda i uspeh koji doživite sa proizvodom.

Pogrešna doza: Uzimanje pogrešne doze takođe može uticati na to koliko brzo ćete videti rezultate. Obavezno proverite uputstva za upotrebu.