filteri close
Objavljeno: 10.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/Mohamed_hassan
300x600

Ovo su "crvene zastavice" na koje treba da obratite pažnju.

Bez obzira da li ste sa svojim partnerom deset godina ili dve nedelje, vredi vremena da povremeno preispitate zdravlje vaše veze. Saznajte više o najvećim crvenim zastavama u vezama i naučite kako da se izvučete iz nezdrave veze u sledećem vodiču.

Ako se ne osećate bezbedno, fizički ste zlostavljani ili ste zabrinuti za bezbednost deteta, odmah potražite pomoć. Obratite se svom lekaru, savetniku za mentalno zdravlje ili najbližem skloništu za nasilje u porodici za pomoć.

Koje su najveće veze crvene zastavice?

 Može biti teško proceniti vezu kada još uvek ne poznajete osobu u potpunosti. Međutim, postoji mnogo načina da se utvrdi da li osoba nije sposobna za odnos međusobnog poštovanja. Ovo je nekoliko znakova nezdrave veze:

Emocionalna nezrelost kada postoji sukob. Možda se pitate zašto vaš partner ne može samo da razgovara o stvarima kada se slažete. 
Znaci blaže emocionalne nezrelosti mogu biti ignorisanje sopstvene odgovornosti kada postoji problem, zbijanje neprikladnih šala umesto rasprave, manipulisanje, podsmevanje ili omalovažavanje.

Bes. Ljutnja je normalna ljudska emocija. Međutim, crvena zastavica je bes koji je teško kontrolisati. Znak partnera koji nije emocionalno zdrav je da se naljuti kada čak i u najmanjim stvarima. Ljutnja može biti crvena zastava ako se koristi da izazove strah kod partnera ili zadrži kontrolu nad njim. U ovim situacijama, ljutnja vašeg partnera je emocionalno uvredljiva.

10 saveta za dobre odnose, svih vrsta, sa pojašnjenjima

Kontrola. Da li partner insistira na tome da u svakom trenutku znaju gde se nalazite ili traži mogućnost da pristupi vašim tekstovima i imejlovima. Ovo je kontrola ponašanja, iako može izgledati kao da potiču iz mesta ljubavi ili brige.

Nasilje. Fizička, seksualna i psihološka agresija su ogromne crvene zastavice u svakoj vezi. Uhođenje i odbijanje da se prihvati ne kao odgovor su dodatni oblici psihološke agresije.

Laž. Vaš partner često laže o tome kome šalje poruke ili gde je bio kada bi trebalo da se nađe sa vama na ručku. Ponekad se mogu reći bezazlene „bele laži“ da bi se spasila nečija osećanja ili da biste izgledali sjajno na prvom sastanku (iako često postoje bolji načini za rešavanje ovih situacija). Ove laži ne znače nužno propast za vašu vezu.

Hronično laganje je drugačije jer pokazuje nedostatak poštovanja i poverenja. Ako se čini da vaš partner zaobilazi istinu, krije veliki deo svog života od vas ili odbija da objavi vašu vezu, ovo su velike crvene zastave.

Izolacija. U zdravoj vezi, vaš partner bi vas podsticao da sledite sopstvene interese, ciljeve i snove. U nezdravoj vezi, možda ćete primetiti intenzitet koji se u početku čini „romantičnim“. Vremenom, vaš partner može pokušati da vas izoluje od drugih veza, hobija ili prijateljstava kako bi održao kontrolu nad vezom.

Mutne granice. Teško je prepoznati probleme sa granicama ako ste odrasli bez njih. Na primer, ako su vaši roditelji imali pristup vašem telefonu dok niste otišli od kuće, možda mislite da je normalno da partner pregleda vaše poruke i istoriju pretrage. Uzmite u obzir sledeće vrste granica koje vaš partner treba da poštuje:

Finansijski: Vaš novac je vaš i ne bi trebalo da ga diktira vaš partner, osim ako se oboje složite da je lakše da jedan partner upravlja novcem. Budžete i velike finansijske odluke treba donositi zajedno.
Fizički: Nije u redu dodirivati nekoga ako ne želi da ga se dodiruje, čak i ako ste ranije bili intimni sa njim. Ako vaš partner ovo ne poštuje, ovo je ogromna crvena zastava za vezu.
Emocionalno: Bliski odnosi su sjajni - ali postoji takva stvar kao što je preblizak. Nemojte žuriti u vezu tako što ćete prerano deliti previše. Suzavisnost se javlja u intenzivnim vezama kada jedan ili oba partnera ne mogu da donesu bilo koju odluku bez ovog drugog.

Da li ste toksična osoba? Ovih 9 osobina otkrivaju toksičnost