filteri close
Objavljeno: 03.03.2023. Image source: Foto: Pexels/avel Danilyuk
300x600

Trudnoća je vreme kada se dešavaju mnoge promene i tranzicije kroz koje majka prolazi čekajući dolazak svoje bebe. 

Ne samo da se trudnica suočava sa fizičkim simptomima (kao što su žgaravica, umor, mučnina i zatvor), ona takođe prolazi kroz ogromnu psihičku promenu. Neke buduće majke se možda suočavaju sa nepovoljnim okolnostima za proširenje porodice, kao što su finansijski stres i nedostatak podrške postojeće porodice i prijatelja. Druge će jednostavno smatrati da promene koje roditeljstvo donosi je zastrašujući.

Razumljivo je, dakle, što se oko 20% trudnica suočava sa problemima mentalnog zdravlja, pri čemu su najistaknutiji depresija i anksioznost. U nekim situacijama se mogu pogoršati već postojeći problemi mentalnog zdravlja, kod drugih se mogu javiti po prvi put. Pored psihološkog stresa, hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće takođe doprinose problemima mentalnog zdravlja. U ovom slučaju, povećanje progesterona i estrogena može dovesti do osećanja depresije i anksioznosti.

Ako trudnoća negativno utiče na vaše mentalno zdravlje, znajte da postoje načini na koje možete da se brinete o sebi kako biste smanjili simptome i lakše se nosili sa nevoljom.

Pomoć koja vam je dostupna tokom trudnoće

Iako definitivno možete očekivati promene raspoloženja tokom trudnoće, možda ćete otkriti da vaše mentalno zdravlje napreduje i da počnete da osećate simptome depresije, anksioznosti i drugih stanja kao što su napadi panike i opsesivno-kompulzivno ponašanje.

U tim slučajevima je važno da kontaktirate stručnjaka za mentalno zdravlje, a ne da pokušavate sami da se nosite sa problemom ili da se okrenete nezdravim mehanizmima suočavanja. Lekar koji je specijalizovan za trudnoću i probleme mentalnog zdravlja u vezi sa porođajem može pružiti najbolju podršku tokom ove faze, bilo da se radi o prepisivanju lekova ili nuđenju sigurnog prostora za razgovor o svojim iskustvima.

Pored traženja stručne pomoći, možete se posvetiti i blagoj fizičkoj aktivnosti za poboljšanje simptoma povezanih sa problemima mentalnog zdravlja. Vežbanje u velikoj meri smanjuje anksioznost i stres. Neke aktivnosti bezbedne za trudnoću koje možete uzeti u obzir su: plivanje, joga, vožnja bicikla u stacionarnom stanju, trening snage i šetnja. 

Trudnice ne treba da uzimaju ove lekove - čak 50 odsto veći rizik od komplikacija!