filteri close
Objavljeno: 04.09.2022. Image source: Foto: Pexels/JESHOOTS.com
300x600

Kada jedete hranu kasno uveče, veća je verovatnoća da će je vaše telo skladištiti u obliku masti.

Istraživači sumnjaju da bi naš cirkadijalni ritam mogao biti odgovoran za glad koja se javlja u kasne sate. Kako se ispostavilo, ljudi su "programirani" da žude za slatkom, slanom i skrobnom hranom posle 20 časova. 

Unutrašnji sat tela, ili cirkadijalni ritam, ne samo da reguliše ciklus spavanja i buđenja - on takođe ima direktan uticaj na glad i apetit. Drugi faktori, kao što je nedostatak sna, mogu dodatno povećati glad, unos energije i želju za hranom, sugeriše studija iz 2019. godine.

Pitanje je šta možete učiniti povodom toga? S jedne strane, ne želite da idete u krevet gladni. S druge strane, možda ćete imati problema da se oduprete želji da grickate čokoladu i drugu ukusnu hranu, pa odlučite da ne pojedete sve. Imajući to na umu, evo nekoliko trikova za obuzdavanje žudnje do kasno u noć i zadržavanje gladi.

Unosite dovoljno proteina

Za početak, dodajte više proteina svojoj ishrani. Mleko, živinsko meso, grčki jogurt, orasi, sveži sir i mahunarke su odličan izbor proteina. Hrana sa visokim sadržajem proteina povećava sitost, olakšavajući održavanje zdrave težine. Štaviše, proteini mogu poboljšati sastav vašeg tela ili odnos masti i mišića i sprečiti usporavanje metabolizma dok ste na dijeti. 

Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?

Takođe, sasvim je u redu pojesti užinu bogatu proteinima ili pijuckati proteinske šejkove pre spavanja. Ova navika može da ubrza oporavak posle treninga i da vam pomogne da sagorevate više kalorija ujutru. U idealnom slučaju, odlučite se za hranu i piće bogate kazeinom, proteinom koji se sporo vari. U zavisnosti od vaših želja, možete popiti čašu mleka ili malu porciju mladog sira pre nego što odete u krevet. Mleko, jogurt i drugi mlečni sadrže kazein.

Jedite uravnotežen doručak

Većina stručnjaka se slaže da doručkovanje može biti od koristi za vaše zdravlje. Na primer, studija iz 2018. godine je pokazala da doručkovanje poboljšava sitost i kontrolu apetita. Kako naučnici primećuju, ova navika u ishrani takođe može pomoći u smanjenju noćnih grickalica i suzbiti želju da se uveče jede hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti. Štaviše, može poboljšati kvalitet sna i pomoći vam da brže zadremate.

Druga studija, iznosi slične nalaze. Istraživači su naveli da doručak bogat proteinima može obuzdati glad i održati vas sitima duže tokom dana.

Promenite svoju rutinu odlaska na spavanje

Nedostatak sna može uticati na apetit i žudnju za određenom hranom. Prema istraživanju iz 2013. godine, nedovoljno sna povećava želju za visokokaloričnom hranom i usporava vaš metabolizam, što dovodi do povećanja telesne težine. Jedan od načina da se izbegnu ovi problemi je da se ranije ode na spavanje. Preporučuje odlazak u krevet oko 22 sata. ili dovoljno rano da budete sigurni da ćete spavati sedam do devet sati.

Svako od nas se nekad prejede - ovo je najbolji "lek"

Važno je da napravite rutinu oko odlaska na spavanje. Preporučuje se da isključite mobilni telefon i druge uređaje i pokušate da se opustite. Ako osećate glad, pojedite laganu užinu ili popijte čašu vode. Druga opcija je da malo meditirate, pročitate knjigu ili zaronite u toplu kupku pre spavanja.