filteri close
Objavljeno: 26.12.2020. Image source: Photo: Pixabay/tookapic
300x600

Maske, socijalno distanciranje i promenjen način proslave praznika.

Kako se pandemija nastavlja, mnogi od nas su se konačno prilagodili novonastaloj situaciji. Ali kako nam se haldno vreme približava, naša trenutna stvarnost će se uskoro možda ponovo promeniti.

Pandemija je sve promenila. Važno nam je da razumemo bitnost provođenja vremena na otvorenom. Uz pravilnu zaštitnu, naše telo i um - mogu značajno da iskoriste boravak u zimskom periodu napolju.

Za hladno vreme se možete pripremiti tako što ćete pronaći svoju najtopliju zimsku odeću i obuću proceniti da li vam je potrebna nova kupovina da biste sebe i članove svoje porodice pripremili za boravak na otvorenom. Zapamtite, vreme na otvorenom može biti jedan od najsigurnijih načina da se društveno povežemo dok nastavljamo da se suočavamo sa pandemijom COVID-19.

Emocionalne prednosti svežeg vazduha i sunca, zajedno sa fizičkom aktivnošću poput hodanja ili planinarenja, su pun pogodak.

Koje vrste aktivnosti se preporučuju tokom zime?

S obzirom na to da će praznici za većinu nas verovatno biti sasvim drugačije iskustvo, sa ograničenim (ili nikakvim) viđanjima sa članovima šire porodice i prijateljima, najbolje je da počnete sa pripremama za virtuelna druženja sa njima.

Ova virtuelna druženja možete učiniti posebno zabavnim igranjem društvenih igara online, planiranjem recepta za zajedničko kuvanje, deljenjem obroka, zajedničkim gledanjem emisije ili filma, otvaranjem poklona u isto vreme ili jednostavno povezivanjem na emocionalnom nivou.

Kako izaći na kraj sa prazničnom depresijom i anksioznošću

Još jedan savet je da planirate ekskurziju na otvorenom. Baveći se novim hobijem na otvorenom, kao što je sankanje, planinarenje ili istraživanje novih parkova, stičete nova iskustva i gradite uspomene.

Iako bi ove praznične dane mogle biti drugačije, još uvek ima dovoljno vremena da se međusobno povežete na smislene i ugodne načine .

Ujedno, ne zaboravite da je uvek važno da imate na umu da su sve emocije koje osećate u redu. Ova godina je bila dovoljno teška a pred nama će biti još mnogo jedinstvenih izazova.

Evo šta da uradite kada osećate da ste pod stresom:

• Zastanite i odvojite trenutak da prepoznate svoja osećanja. U redu je da kažete sebi: „Osjećam da sam pod stresom“.•    Udahnite duboko. Prvo udahnite na nos i dok izdišete na usta, neka ramena padnu dalje od ušiju.
• Udahnite još jednom i skenirajte svoje telo da li postoji napetost. Zatim, pokušajte i aktivno otpustite napetost iz mišića.
• Posle još nekoliko udisaja, usmerite pažnju na sledeći zadatak koji je u vašem domenu kontrole. Sada ćete biti spremni da nastavite sa svojim danom.

Kako se ljudi mogu nositi sa samoćom ove godine?

Obratite se drugima ako se mučite. Pošaljite prijatelju poruku ili organizujte razgovor putem telefona ili video ćaskanja. Ponekad zaboravimo da se i naši voljeni verovatno osećaju usamljeno i nedostajemo i mi njima koliko i oni nama.

4 najbolje novogodišnje odluke koje možete doneti

Pametno je stvoriti rutinu redovnih kontakata sa prijateljima i porodicom. Ponekad nešto tako jednostavno kao što je pokretanje grupnog četovanja može zaista pomoći ljudima da se osećaju povezanima. Zapamtite da se nikada ne bojite da drugima date do znanja kako se osećate.

Kako se rešiti problema prejedanja tokom zime?

Praznici mogu dovesti do suvišnih grickanja, većih obroka i prekomernog uživanja u stvarima poput poslastica i alkohola. Postavljanjem plana o unosu hrane i pića, možete bolje nadgledati porcije.

Pored toga, planiranje obroka može vam pomoći da obratite pažnju na to šta i kada jedete. Na kraju, ova praksa vam može pomoći da smanjite prejedanje i da uživate u hrani.

I na kraju, uvek uvek budite svesni svojih emocija. Za neke, povećani nivo stresa, anksioznosti, tuge ili usamljenosti može dovesti do prekomernog unosa hrane. Uvek razmislite o tome da kontaktirate stručnjaka za mentalno zdravlje ako ste zabrinuti zbog svog raspoloženja ili opšteg stanja mentalnog zdravlja.