filteri close
Objavljeno: 05.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Iako je kofein odličan način za povećanje energije, može imati i neke neželjene nuspojave.

Naime, žene koje konzumiraju više od 330 miligrama kofeina svakog dana imaju povećanu verovatnoću da razviju urinarnu inkontinenciju.

Kofein je diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina. Ovo može dovesti do češćih odlazaka u kupatilo i može pogoršati simptome inkontinencije ili preaktivne bešike. Pored toga, kofein može iritirati bešiku i pogoršati urgentnost i učestalost mokrenja. Ako imate problema sa bešikom, možda ćete želeti da ograničite unos kofeina ili ga potpuno izbegnete. Ako pijete napitke sa kofeinom, obavezno ostanite dobro hidrirani pijući puno vode tokom dana. Možda ćete želeti da probate i verzije svojih omiljenih pića bez kofeina.

Šta treba znati o kofeinu?

Kofein je stimulans koji može imati i pozitivne i negativne efekte na telo. Kada se konzumira u umerenim količinama, kofein može poboljšati budnost, fokus i fizičke performanse. Međutim, previše kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nervoza, anksioznost i poteškoće sa spavanjem. Važno je znati koliko je kofeina bezbedno za konzumiranje i biti svesni potencijalnih neželjenih efekata usled previše konzumiranja.

URINARNA INKONTINENCIJA - mnogo žena pati od nje, ali se stide da idu kod lekara

Kofein je stimulans koji deluje na centralni nervni sistem. Povećava budnost i budnost blokiranjem adenozina, neurotransmitera koji promoviše san. Kofein takođe povećava nivo dopamina u mozgu, što poboljšava raspoloženje i motivaciju. Efekti kofeina su obično pozitivni kada se konzumira u umerenim količinama. Koliko je kofeina bezbedno za konzumiranje zavisi od pojedinca. Neki ljudi su osetljiviji na kofein od drugih i mogu imati neželjene efekte sa nižim količinama. Opšti konsenzus je da je 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za većinu odraslih. Međutim, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom ako ste zabrinuti koliko kofeina da konzumirate.