filteri close
Objavljeno: 12.06.2021. Image source: Unsplash/Adam Nieścioruk
300x600

Bolest ne boli, a prouzrukuje veliku patnju

Nažalost, nije uobičajeno da se o ovom problemu govori naglas, a ženama koje pate od urinarne inkontinencije i dalje je neprijatno da se obrate specijalistima. Posebno jer ovaj problem uzrokuju najjednostavnije radnje kao što je smeh, kašljanje, podizanje tereta...

Šta je urinarna inkontinencija?

Gubitak kontrole zadržavanja urina, odnosno nevoljno mokrenje u neprimerenim situacijama, predstavlja jedan od najčešćih problema u urologiji. Nekontrolisano ispuštanje urina je znatno zastupljenije među ženama u odnosu na muškarce, što je posledica anatomsko-fizioloških razlika među polovima. Kratka uretra, odsustvo prostate, specifičan hormonski status i trudnoća su faktori koji uslovljavaju različitu učestalost oboljenja među polovima.

Bila je ubeđena da su samo gasovi, ispostavilo se da je u pitanju OZBILJNA bolest!

Prema najnovijim podacima, od stresne urinarne inkontinencije (one koja se javlja uz naglu promenu položaja tela, smeh, kašalj, kijanje, brzo hodanje i druge fizičke aktivnosti) može da pati od 34 do 38 odsto žena. Još 14 odsto može da zadesi hitna inkontinencija, koja je uzrokovana nehotičnim (onima koje nisu povezane sa fizičkom aktivnošću) kontrakcijama bešike.

Nekontrolisano mokrenje ometa svakodnevne aktivnosti, a nekada remeti i kvalitet sna, pokazuju studije. Ovaj problem utiče na seksualnu aktivnost, jer je žene sramota da će im bešika popustiti u neugodnom trenutku. Ugrožen im je i društveni život iz straha od nevoljnog mokrenja i pojave neprijatnih mirisa.

Evo kako da prepoznate da li bi bol koji osećate u trbuhu ili preponama mogla biti kila

Drugim rečima, u određenim periodima života - tokom trudnoće ili posle porođaja, tokom starosnih promena ili usled pratećih bolesti - žene mogu da se suoče sa sličnim poteškoćama. Istovremeno, ne više od 10 odsto njih se obraća specijalistima za pomoć.

Lečenje

Neke žene nose specijalne uloške, koji nisu nimalo prijatni, niti nevidljivi. Ovaj problem je neophodno lečiti.

Nehirurško lečenje bazira se na jačanju mišića karličnog dna, kao i da pacijent nauči da koristi ove mišiće u sprečavanju nevoljnog gubljenja urina. Tu spadaju sledeće metode:

Kegelove vežbe za jačanje mišića karličnog poda, koje mogu mnogo da pomognu kod blažih oblika urinarne inkontnencije.

Električna stimulacija koja je dopuna vežbama mišića karličnog dna, a radi se specijalnom elektrodom.

Kada treba izbegavati seks? Ginekolog objašnjava...

Biofidbek – proces učenja kontrolisanja sopstvenih psihofizioloških funkcija.

Terapija estrogenima koji izazivaju debljanje sluznice uretre i povećavaju reakciju glatkih mišića uretre.

Lekovi koji dovode do relaksacije mišića detrusora mokraćne bešike – antimuskarinici.

Hirurško lečenje inkontinencije: minimalno invazivne, takozvane sling operacije, period boravka u bolnici je jedan dan i oporavak posle operacije je kratak.