filteri close
Objavljeno: 31.05.2021. Image source: Foto: Pexel/ cottonbro
300x600

Hernije su česte i kod muškaraca i kod žena, ali simptomi se razlikuju. 

Hernije mogu da izazovu neke oblike nelagodnosti i ne nestaju same od sebe.

Dobre vesti? Skoro sve kile se mogu srediti hiruškim putem. 

Vaš stomak je prekriven slojevima mišića i snažnog tkiva koji vam pomažu u kretanju i zaštiti unutrašnjih organa. Kila je praznina na mišićnom zidu koja omogućava da sadržaj unutar stomaka viri napolje. Postoje različite vrste kila, ali najčešće se hernije javljaju u predelu stomaka ili prepona.

Inciziona  ili ventralna kila

Ako imate ventralnu kilu, možda ćete videti ili osetiti ispupčenje duž spoljne površine stomaka. Tipično, pacijenti sa ventralnim hernijama opisuju blagi bol ili osećaj pritiska na mestu kile. Neugodnost se pogoršava pri bilo kojoj aktivnosti koja opterećuje stomak, poput podizanja tereta, trčanja ili spuštanja, kao i tokom pražnjenja creva. Neki pacijenti imaju izbočinu, ali nemaju nelagodnost.

Vodič: Šta izaziva kilu i kako je možemo sprečiti

Svako može da razvije ventralnu kilu, ali oni koji su imali operaciju na stomaku imaju veći rizik. Ako imate rez koji narušava trbušni zid, ožiljak nikada neće biti jak kao originalno tkivo. Zbog toga je veća verovatnoća da ćete na području reza razviti kilu, poznatu kao incizijska kila. Ovo se dešava kod oko 30% pacijenata koji su imali otvorenu operaciju stomaka. 

Trudnoća je, takođe, faktor rizika zbog kojeg su žene podložnije razvoju druge vrste ventralne kile u blizini pupka, koja se naziva pupčana kila. Pupak je najtanji deo trbušnog zida. Veoma je česta lokacija za razvoj kile, bilo kod muškaraca, bilo kod žena.

Ingvinalna hernija  ili preponska kila

Prvo, važno je shvatiti da i muškarci i žene mogu razviti ingvinalne kile. Ljudi često veruju da ih dobiju samo muškarci jer iz anatomskih razloga imaju veći rizik. Ali žene, takođe, mogu imati ingvinalne kile.

Mnogi stručnjaci se slažu da su žene verovatno nedovoljno dijagnostikovane zbog ovog stanja jer imaju drugačije simptome od muškaraca. Žene možda nemaju primetnu izbočinu. Ako simptomi ukazuju na moguću kilu, lekar je ne može potvrditi pregledom, MRI (magnetna rezonaca) tek može pružiti konačne dokaze.

Simptomi kod muškaraca

• Izbočina koju možete videti ili osetiti
• Jak bol u tom području
• Osećaj pritiska
• Osećaj povlačenja skrotuma oko testisa
• Bol koji se pogoršava upražnjavanjem aktivnosti koje stvaraju pritisak na područje, poput podizanja teškog tereta, guranja i naprezanja

Muškarci takođe prolaze kroz klimaks! Saznajte šta je to andropauza

Simptomi kod žena

• Bol ili oštar bol
• Osećaj da je nešto peče
• Izbočina na mestu kile, ali ovo možda nije prisutno kod hernije prepona
• Neudobnost koja se povećava sa aktivnošću

Kako se leči kila?

Lečenje varira u zavisnosti od vrste kile, simptoma i pola pacijenta.

Ingvinalne (preponske) kile

Ingvinalne kile kod žena imaju veću verovatnoću da postanu hitne. Žene, takođe, imaju veće šanse za razvoj komplikacija nego muškaraci. Obično se preporučuje hirurški zahvat nakon dijagnoze.

Muškarci sa ingvinalnim hernijama često mogu odložiti operaciju ako nisu simptomatski. Rizik za hitnu intervenciju, poput zaglavljivanja dela creva u mišićnom razmaku, prilično nizak. Ali s obzirom na to da kile s vremenom teže da rastu ili uzrokuju simptome, većini muškaraca će biti potrebna operacija u roku od 10 godina od dijagnoze kile.

Ovako stres utiče na bešiku, zato nam se ide u WC kad smo preopterećeni

Postoje dve opcije hiruškog lečenja. Često se izvodi laparoskopska operacija koja zahteva samo rezove veličine ključaonice kroz koje se može umetnuti sićušna kamera i operativni instrumenti. Minimalno invazivnom hirurgijom, pacijenti se vraćaju redovnim aktivnostima u roku od dve nedelje. Otvorena operacija je druga opcija lečenja - oporavak traje četiri do šest nedelja.

Trbušne kile

I muškarcima i ženama operacija se preporučuje kod većine kila u stomaku. Izuzetak je ako imate faktore rizika za komplikacije ili recidiv kile, poput gojaznosti ili loše kontrolisanog dijabetesa. Bolje je te uslove staviti pod kontrolu pre operacije. Neki pacijenti nemaju simptome i mogu odlučiti da odlože operativni zahvat nakon razgovora sa svojim hirurgom o rizicima i koristima.

Hirurške opcije i vreme oporavka ventralnih kila se veoma razlikuju jer ove kile dolaze u svim oblicima i veličinama. Mala pupčana kila ili incizijska kila često se može lečiti ambulantno. Međutim, za saniranje komplikovanijih kila može biti potreban bolnički boravak od jednog do pet dana.

Koji su znaci da se hitno javite lekaru?

Kada se većina kila pojavi, unutrašnje tkivo koje gura kroz mišićni zid je obično masno tkivo. Ali takođe je moguće da deo creva viri kroz otvor. Rizik od ovoga je vrlo nizak, ali kada se dogodi, potrebna je hitna operacija. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako osetite:

• Bolna izbočina koja se ne smanjuje dok ležite i odmarate se
• Pogoršanje bola
• Mučnina i / ili povraćanje
• Teškoće u kretanju creva
• Nadimanje
• Ubrzani puls
• Groznica