filteri close
Objavljeno: 27.09.2021. Image source: Foto: Pexel/RODNAE Productions
300x600

Mnogi od nas zdravlje skalpa uzimaju zdravo za gotovo i ne pridaju mnogo pažnje koži glave. Umesto toga, kada biramo šampon, balzam i proizvode za kosu, obično se fokusiramo na to kakav efekat će ti proizvodi imati na našoj kosi. 

Zdravlje vlasišta određuje zdravlje vaše kose. Naše vlasište sadrži oko 100.000 folikula. Svaki folikul sadrži jednu dlaku koja raste. Folikuli proizvode sebum ili ulje, koje pomaže u održavanju vlažnosti vlasišta i štiti kožu glave od infekcija.
 
Poremećaj u ravnoteži mikrobioma vlasišta povezan je sa pojavom peruti, seboreičnim dermatitisom (stanjem koje uzrokuje perut i ljuskave mrlje) i atopijskim dermatitisom (ekcem).
 
Problemi s vlasištem, poput peruti, seboreičnog dermatitisa, atopijskog dermatitisa i psorijaze, povezani su s grubom kosom, lomljenjem kose i smanjenim sjajem kose. Osim toga, loše zdravlje vlasišta povezano sa ovim stanjim može dovesti i do preranog gubitka kose. 

Simptomi nezdravog vlasišta 

Skalp nam često daje do znanja kada mu nešto fali. Uobičajeni simptomi nezdravog vlasišta su:
 
· svrab
· iritacija 
· pojačano mašćenje kože glave
· pojačana perut
· gubitak kose 

Ako vam opada kosa, to može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema

Ako primetite bilo šta od gore navedenog i problem vas muči, posetite dermatologa. Moguće je da je uzrok problema proizvod za kosu koji koristite ili lek koji konzumirate. Dermatolog je u stanju da odredi šta treba preduzeti.
 
Ako vam kosa stalno opada u velikim količinama, možda postoji osnovni zdravstveni problem za koji vam dermatolog može pomoći u lečenju.

Kako oporaviti vlasište? 

Zdravo vlasište vodi do zdrave i lepe kose, pa je važno obratiti pažnju na njega. Ako primetite bilo kakav svrab, crvenilo, perutanje, iritaciju, bol ili prekomerno opadanje kose i ti simptomi vam smetaju, posetite dermatologa. On vam može pomoći da utvrdite postoji li osnovni zdravstveni problem ili da li biste trebali da promenite navike u nezi kose.

Žene, ovo morate znati: Najbolji vitamini za rast kose! 

Zdravo vlasište možete očuvati i svakodnevnim navikama. To uključuje upotrebu blagih proizvoda i nežnog tretiranja kose. Ne perite kosu svaki dan, ako baš ne morate. Kada je  perete, nežno masirajte kožu glave umesto da je trljate. Ishrana bogata povrćem i voćem pospešuje zdravo vlasište. Uzimanje suplementa ribljeg ulja i probiotika, takođe, može biti od koristi.