filteri close
Objavljeno: 30.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/geralt
300x600

Bilo da se radi o vrelim kuhinjskim aparatima, alatima za kosu ili drugim situacijama, opekotine prstiju se često dešavaju. 

Iako su uobičajeni, nije zabavno nositi se sa njima. Ovakve opekotine mogu biti od blagih do teških i treba ih tretirati drugačije u zavisnosti od težine rane.

Postoje tri različite vrste opekotina: prvog stepena, drugog stepena i trećeg stepena. 

Opekotine prvog stepena su najčešće i pogađaju samo prvi sloj kože. One izazivaju crvenilo, bol i otok, ali obično zarastu u roku od nedelju dana bez ikakvih plikova ili ožiljaka. Da biste lečili opekotinu prsta prvog stepena, pustite zahvaćeno područje pod hladnu vodom najmanje 10 minuta ili dok se bol ne smiri. Takođe možete staviti sterilni zavoj od gaze da bi područje bilo čisto i zaštićeno dok potpuno ne zaraste.

OVO MORATE ZNATI: Kako ublažiti i lečiti opekotine

Opekotine prstiju drugog stepena su ozbiljnije od opekotina prvog stepena. Ove opekotine oštećuju gornji i donji sloj kože, koji će biti crven, natečen a pojaviće se i plikovi. Bol je intenzivniji od opekotina prvog stepena i imaćete poteškoća da koristite prst koji je opečen. Opekotine drugog stepena možete lečiti na isti način kao i opekotine prvog stepena, ali možda ćete morati da koristite i antibiotsku kremu na tom području da biste sprečili infekciju.

Opekotine trećeg stepena su najteža vrsta opekotina. Ove opekotine oštećuju sve slojeve kože i mogu čak oštetiti nerve i mišiće ispod njih. Opekotine trećeg stepena su bele ili crne i mogu biti ugljenisane, a područje može utrnuti jer su nervi oštećeni. Ove vrste opekotina zahtevaju hitnu medicinsku pomoć i ne treba ih lečiti kod kuće. Ove opekotine često zahtevaju presađivanje kože da bi se područje potpuno zalečilo i može zahtevati da pacijent bude u bolnici u zavisnosti od obima opekotina.