filteri close
Objavljeno: 06.05.2025. Image source: Pixabay/dungthuyvunguyen
300x600

Ovo je osnovni recept koji možete modifikovati poželji

Sastojci (za 1 šolju):

  • 1 kašičica matcha praha (oko 1–2 g)
  • 2 kašike tople vode (ne ključale, oko 70–80°C)
  • 200 ml mleka (biljno ili kravlje, po izboru)
  • Zaslađivač po želji (npr. med, agava, javorov sirup ili šećer)

Priprema:

  1. Prosej matchu kroz sito u šolju da izbegneš grudvice.
  2. Dodaj tople vode i mešaj bambusovom metlicom (chasen) ili malim žičanim mutilicom dok ne dobiješ glatku pastu bez grudvica i sa blagom penom.
  3. Ugrej mleko (ali ne do ključanja), pa ga zapeni ako voliš kremastiju teksturu (možeš koristiti ručni penišač).
  4. Sipaj mleko u šolju sa matchom i po želji zasladi.

Promešaj i uživaj!

*Ako nemaš metlicu za matchu, možeš koristiti mini mikser ili zatvorenu teglicu za mućenje.

*Najbolje biljno mleko za penu: ovseno, bademovo babarista verzije, ili soja mleko.


Matcha vs kafa-šta je zdravije?