filteri close
Objavljeno: 11.06.2024. Image source: Pixabay/bytrangle
300x600

Izbor zaštitnog faktora (SPF) za decu i odrasle zavisi od nekoliko faktora, uključujući tip kože, nivo aktivnosti, vreme provodeno na suncu i individualne potrebe. Evo nekoliko preporuka:

Deca

  1. SPF 30 ili viši: Preporučuje se korišćenje kreme sa SPF 30 ili višim za decu. Krema sa SPF 30 blokira oko 97% UVB zraka, dok krema sa SPF 50 blokira oko 98%. Kreme sa višim SPF mogu pružiti dodatnu zaštitu, ali je važno redovno obnavljanje kreme, posebno nakon plivanja ili znojenja.
  2. Vodootporne formule: Deca su često aktivna i provode vreme u vodi, pa je važno koristiti vodootpornu kremu koja će pružiti dugotrajnu zaštitu i nakon kontakta s vodom.
  3. Formule za osetljivu kožu: Deca imaju nežniju i osetljiviju kožu od odraslih, pa je bolje koristiti kreme koje su posebno formulirane za dečju kožu, bez iritirajućih sastojaka kao što su mirisi i parabeni.

Zašto je važno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom?

Odrasli

  1. SPF 30 ili viši: Kao i kod dece, za odrasle se preporučuje krema sa SPF 30 ili višim. Krema sa SPF 30 je dovoljna za svakodnevnu upotrebu, dok SPF 50 ili viši može biti poželjan za intenzivno izlaganje suncu, poput dana provedenih na plaži ili planinarenju.
  2. Tip kože i posebne potrebe: Odrasli sa osjetljivom kožom ili stanjima kao što su rozacea ili akne mogu odabrati kreme koje su hipoalergene i nekomedogene (ne zapušavaju pore). Oni sa suvom kožom mogu koristiti kreme koje sadrže hidratantne sastojke.
  3. Aktivnosti i stil života: Za one koji se bave sportom ili provode puno vremena na otvorenom, vodootporne i dugotrajnije formule su poželjne.

Opšte preporuke za sve uzraste:

  • Redovno nanošenje: Krema se treba nanositi svakih 2 sata, a češće ako se pliva ili znoji.
  • Dovoljne količine: Većina ljudi nanosi manje kreme nego što je potrebno. Za telo odrasle osobe potrebno je oko 30 ml (jedna unca) kreme po nanošenju.
  • Široki spektar: Krema treba da štiti od oba tipa UV zračenja (UVA i UVB).

Pored upotrebe kreme sa SPF, važno je nositi zaštitnu odeću, šešire i naočare za sunce, kao i izbegavati direktno izlaganje suncu tokom najjačeg UV zračenja između 10 ujutro i 4 popodne.