filteri close
Objavljeno: 07.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/Couleur
300x600

Iako ideja o glistama koje žive u vašem telu može zvučati kao priča iz horor filma, u stvari postoje crevni crvi koji se mogu razmnožavati i izazvati infekcije. 

Najčešće pogađaju decu i mogu postojati u telu bez ikakvih simptoma, iako se često javlja svrab u rektalnom području. Mogu se preneti na druge ljude. 

S obzirom na njihovu zaraznu prirodu, poznavanje higijenskih navika koje treba da uključite u svoju dnevnu rutinu kako biste sprečili da ovi crevni paraziti zaraze vas ili vašu decu je dobar prvi korak u sprečavanju ovih neželjenih posetilaca. Gliste se često prenose kada osoba dođe u kontakt sa nekim ko nije oprao ruke nakon odlaska u toalet. Naročito kod dece, nepranje ruku nakon korišćenja kupatila, a zatim dodirivanje igračaka ili predmeta koji se dele sa drugim ljudima može biti sredstvo za izazivanje infekcije glistama. Kada se ruke ne operu, jaja glisti se mogu sakriti ispod noktiju i proširiti na sve što osoba dodirne. Srećom, postoje neke jednostavne higijenske navike koje mogu pomoći u sprečavanju ovoga. 

Redovna higijena je neophodna

Pored pranja ruku sapunom i vodom nakon korišćenja kupatila, postoji nekoliko načina da uključite zdrave higijenske navike u svoju rutinu kako biste sprečili pojavu glista. Ako se malo dete zarazi glistima, pranje ruku pre nego što promenite pelene ili odeću može zaštititi i sebe i svoje dete od njihovog daljeg prenosa. Druge zdrave higijenske navike uključuju držanje kratkih noktiju kako jaja ne bi bila zarobljena ispod njih, uzdržavanje od grickanja noktiju ili stavljanja prstiju blizu usta i pazite na dodir donjeg rublja i kože oko anusa bez naknadnog pranja ruku sapunom i vodom. Kada je u pitanju čišćenje vašeg tela, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je tuširanje bolja metoda prevencije pojave glisti nego kupanje i za odrasle i za decu.

Kako zdravlje creva utiče na zdravlje celog organizma?

Savetuje se svakodnevno tuširanje, tokom kojeg je neophodno čišćenje ispod noktiju. Takođe je mudro koristiti zaseban peškir za čišćenje analnog područja kako se potencijalne gliste, kao i bakterijske infekcije, ne bi širile. Redovno menjanje i pranje posteljine, posebno ako je došlo do nedavne infekcije glistama, veoma je preporučljivo. Promena donjeg veša i pravovremeno pranje korišćenog donjeg veša su dodatne navike koje se mogu uključiti da bi se naglasila higijena koja može sprečiti pojavu glista.