filteri close
Objavljeno: 30.06.2021. Image source: Foto: Pixaby/esudroff
300x600

Ako predugo izlažemo nezaštićenu glavu suncu, dolazi do poremećaja termoregulacije u celom organizmu, a naročito do pregrevanja glave.

Nesmotreno i nezaštićeno izlaganje sunčevoj toploti dovodi do povećanja temperature u glavi. Organizam reaguje tako što rashlađuje mozak upućivanjem veće količine hladne krvi u glavu, što dovodi do širenja krvnih sudova u mozgu i edema mozga. 

Kao posledica toga javiće se glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, a zatim i povišena telesna temperature, crvenilo lica. Koža je crvena, topla i suva. Osoba je uznemirena, ubrzanog disanja i pulsa. U težim slučajevima može da se javi i zujanje u ušima, problemi s vidom, malaksalost i gubitak svesti. Simptomi sunčanice nastaju u prvih 24 sata nakon dužeg zadržavanja na suncu.

SUNČANICA i TOPLOTNI UDAR: U čemu je razlika i kako da pomognete

Kako biste sprečili ove simptome, neophodno je da tokom letnjh meseci nosite laganu odeću, po mogućnosti belu, koja odbija sunčeve zrake. Za vreme odmora, trebalo bi da se tuširate hladnom vodom i osvežavate vitaminskim sokovima. Visokokaloričnu hranu i alkohol bi trebalo izbegavati.