filteri close
Objavljeno: 21.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Mnoge muči ovaj strah, a malo se priča o njemu? Zašto se plašimo razdvajanja?

Strah od razdvajanja je prirodna ljudska emocija koja može uticati na svakoga, bez obzira na starost ili životne okolnosti. Ukoliko se ne tretira adekvatno, ovaj strah može izazvati ozbiljne emocionalne probleme i uticati na našu sposobnost da ostvarimo zdrave međuljudske odnose.

Ako se sa ovim strahom borite, ne brinite – nije sve izgubljeno. Nudimo vam nekoliko saveta kako da prevaziđete strah od razdvajanja.

Razumeti strah

Prvi korak u prevazilaženju straha je njegovo razumevanje. Strah od razdvajanja može se javiti iz različitih razloga, uključujući traumatična iskustva u prošlosti, gubitak voljene osobe, ili preterana vezanost za nekoga.

Fali vam samopouzdanja? To je veština koja se uči i stiče

Neophodno je priznati ovaj strah i suočiti se s njim, a ne ga ignorisati ili potiskivati.

Rad na samopouzdanju

Strah od razdvajanja često proizlazi iz nesigurnosti u sebe i svoje sposobnosti. Zato je veoma važno raditi na jačanju samopouzdanja. Bilo da se radi o sticanju novih veština, postizanju ciljeva ili brizi o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, svaki korak prema samopoboljšanju će doprineti jačanju vašeg samopouzdanja.

Građenje nezavisnosti

Sticanje osećaja nezavisnosti je ključno za prevazilaženje straha od razdvajanja. Ovo ne znači da treba da se otuđite od drugih, već da naučite da budete srećni i zadovoljni čak i kada ste sami. Nađite aktivnosti koje volite i koje možete da radite sami.

Svakodnevne aktivnosti koje utiču na mentalno zdravlje

Učenje da provodite vreme sami sa sobom može vam pomoći da se osećate sigurnije i manje zavisno od drugih.

Traženje profesionalne pomoći

Ako osećate da vam je teško da se sami nosite sa strahom od razdvajanja, razmislite o traženju pomoći profesionalca. Psihoterapeuti i savetnici su obučeni da pomognu ljudima da se nose sa ovakvim i sličnim problemima, i mogu vam pružiti alate i strategije koje će vam pomoći da prevaziđete ovaj strah.

Opsesivne misli: Kako ih prepoznati i kada potražiti pomoć

Na kraju, važno je napomenuti da je normalno osećati strah od razdvajanja. Svi smo mi socijalna bića koja teže povezanosti. Međutim, ako osećate da vas ovaj strah sputava i ometa u svakodnevnom životu, vreme je da preduzmete korake kako biste ga prevazišli.