filteri close
Objavljeno: 02.06.2023. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

A možda ih nismo sasvim svesni

Mnoge uobičajene aktivnosti koje se tiču hrane i odeće mogu negativno uticati na mentalno zdravlje, upozorava novo istraživanje. Otkrivena je lista aktivnosti i situacija koje mogu loše uticati na naše emocionalno blagostanje.

Uticaj antibiotika

Naučnici su otkrili da određene grupe antibiotika, uključujući penicilin, mogu biti povezane s depresijom. Veliko istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Tel Avivu dokazalo je da čak i jedna doza antibiotika može povećati rizik od depresije i anksioznosti za četvrtinu. Smatra se da narušavanje ravnoteže bakterija u crevima utiče na komunikaciju između ćelija u mozgu, što loše utiče na mentalno zdravlje. Preporučuje se unos probiotika i fermentisanih namirnica tokom uzimanja antibiotika kako biste očuvali balans bakterija u crevima.

Onlajn aktivnosti

Uvek ste onlajn, zalepljeni za telefon? Švedsko istraživanje je pokazalo da su žene koje provode mnogo vremena ispred ekrana telefona ili računara (do 150 sati nedeljno) češće depresivne. Kao mogući razlog za to naučnici navode manjak sna i razgovora licem u lice. Studija Univerziteta u Mičigenu, koju je sproveo psiholog Itan Kros, utvrdila je direktnu vezu između vremena provedenog na društvenim mrežama i osećaja nezadovoljstva, usamljenosti i izolacije. Savetuje se smanjenje vremena provedenog ispred ekrana, posebno na društvenim mrežama, pogotovo kada se osećate tužno ili nezadovoljno trenutnom životnom situacijom.

Kako se nositi sa strahovima - saveti za suočavanje

"Noćna" svetla

Bez obzira da li je reč o svetlu sa ulice ili svetlu TV ekrana, ako ste mu izloženi dok pokušavate da spavate, znajte da to ima negativan efekat na mozak. Razlog tome je što svetla utiču na lučenje melatonina, hormona koji telu signalizira da je vreme za spavanje. Dakle, navucite roletne, isključite sve uređaje koji emituju svetlo i naspavajte se kako treba.

Nekonzumiranje povrća i voća

Oni koji jedu najmanje voća i povrća skloniji su depresiji, prema studiji sa Univerziteta u Londonu. Visok sadržaj antioksidanata u svežem voću i povrću sprečava štetu koju ćelijama nanose slobodni radikali. Potrudite se da svakog dana jedete barem malu porciju voća i povrća. Samo jedna porcija ovih namirnica ima isti efekat na mentalno zdravlje kao i 10 minuta šetnje, tvrde naučnici.

Odeća

Profesor Karen Pajn sa Univerziteta u Hertfordu kaže da izbor odeće uveliko zavisi od našeg emocionalnog stanja. Na primer, žene koje se osećaju depresivno češće biraju da nose farmerke i široke majice. Savetuje se nošenje odeće koju povezujete sa srećom i nečim lepim, čak i kada ste neraspoloženi, to će vam barem malo pomoći. U svakom slučaju, nosite odeću u kojoj se osećate prijatno, a imajte na umu i da plava boja pozitivno utiče na raspoloženje.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od depresije za čak 41 odsto, prema istraživanju koje je pratilo 8.556 odraslih osoba tokom šest godina. Naučnici objašnjavaju da nikotin naglo povećava nivo dopamina, a zatim ga naglo snižava, čime se stvara loše raspoloženje i nelagodnost. Jasno je da je najbolje za vaše mentalno i fizičko zdravlje, kao i za finansije, da prestanete da pušite.

Opsesivne misli: Kako ih prepoznati i kada potražiti pomoć

Preterana konzumacija kafe

Nutricionista Patrik Holford ističe da preteran unos kafe i kofeinskih napitaka može izazvati "vožnju emocija". Konzumiranje kofeina aktivira stresni odgovor u mozgu i podstiče proizvodnju adrenalina.

"Dugoročno gledano, prekomerna konzumacija kofeina tokom dana dovodi do povećane proizvodnje adrenalina. Kao rezultat toga, mnogi ljudi pate od anksioznosti, napada panike, lošeg raspoloženja, nesanice i stresa povezanog sa povećanjem telesne težine".

Nutricionisti savetuju da se izbegava konzumiranje kofeina posle 16 časova.

Važno je biti svestan svakodnevnih aktivnosti koje mogu uticati na naše mentalno zdravlje i prilagoditi naš životni stil kako bismo poboljšali emocionalno blagostanje. Uz malo promena u navikama, možemo postići bolje mentalno zdravlje i veći osećaj sreće i zadovoljstva.