filteri close
Objavljeno: 30.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Kako razlikovati "obične" od onih kojima je potrebna stručna pomoć?

U današnjem brzom, zahtevnom i prilično usamljenom načinu života, suočavanje sa svakodnevnim strahovima postaje sve češće.

Od straha od javnog nastupa do stidljivosti u društvenim situacijama, mnogi ljudi se susreću sa ovim izazovima. Međutim, važno je naučiti razlikovati "obične" društvene strahove i stidljivost od ozbiljnijih oblika anksioznosti i fobija koje zahtevaju stručnu pomoć.

Donosimo vam nekoliko saveta za suočavanje sa svakodnevnim strahovima i pružiti smernice za prepoznavanje kada je vreme da potražite stručnu pomoć.

Opsesivne misli: Kako ih prepoznati i kada potražiti pomoć

Prihvatite svoje strahove: Prvi korak u suočavanju sa svakodnevnim strahovima je prihvatanje da su oni deo života i da ih svi ponekad osećamo. Strahovi mogu biti normalna reakcija na određene situacije, ali važno je da ne dozvolite da vam strahovi ograničavaju život ili izazovu veliku anksioznost.

Informišite se: Obrazovanje je ključno. Informišite se o svojim strahovima i saznajte što više o njima. Kada razumete svoje strahove, lakše ćete naučiti kako da ih prevaziđete. Knjige, članci, terapeuti i online resursi mogu vam pružiti korisne informacije o različitim vrstama strahova i o tome kako ih prevazići.

Koristite tehnike opuštanja: Tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije i vizualizacije mogu biti korisne u suočavanju sa svakodnevnim strahovima. Ove tehnike vam mogu pomoći da se smirite i umanjite anksioznost koju osećate.

Telesna dismorfija: Kada ogledalo postaje neprijatelj

Postavite realne ciljeve: Ako se suočavate sa nekim od svojih strahova, postavite sebi realne ciljeve. Počnite malim koracima i postepeno se izlažite situacijama koje vas plaše. Ovo će vam pomoći da stekneš samopouzdanje i postepeno prevaziđete strahove.

Potražite podršku: Ne bojte se da potražite podršku od prijatelja, porodice ili grupe za podršku.

Podelite svoje strahove i iskustva sa drugima koji ih mogu razumeti. Ovo će vam pružiti ohrabrenje i podršku u suočavanju sa svojim strahovima.

Važno je napomenuti da postoje situacije u kojima se "obični" društveni strahovi i stidljivost mogu pretvoriti u ozbiljnije oblike anksioznosti i fobija.

Fobije i fobične neuroze

Ako primetite da vam strahovi izazivaju veliku anksioznost, poteškoće u svakodnevnim aktivnostima ili te ograničavaju na mnogo načina, otežavaju iole normalno funkcionisanje, možda je vreme da potražite stručnu pomoć.

Licencirani terapeut ili psihijatar, do koga se dolazi uputom iz doma zdravlja, može vam pomoći u dijagnostikovanju anksioznosti ili fobija i pružiti odgovarajući tretman.

Terapija, poput kognitivno-bihejvioralne terapije (KBT), može biti vrlo efikasna u upravljanju ozbiljnijim oblicima anksioznosti i fobija.

Treba istaći: suočavanje sa svakodnevnim strahovima zahteva hrabrost i samosvest.

Prepoznavanje kada je potrebna stručna pomoć je ključno kako biste dobili odgovarajuću podršku i tretman. Nemojte se ustručavati da potražite pomoć kada je to potrebno, jer je vaše emocionalno blagostanje jako važno.