filteri close
Objavljeno: 06.06.2024. Image source: Pixabay/RitaE
300x600

Evo jednostavnog recepta za pripremu domaćeg džema od višanja:

Sastojci:

 • 1 kg višanja (svežih ili zamrznutih, očišćenih od koštica)
 • 800 g šećera
 • 1 limun (sok)
 • 1 kesica vanilin šećera (po želji)

Uputstvo:

 1. Priprema voća: Operite višnje i očistite ih od koštica. Ako koristite zamrznute višnje, pustite ih da se potpuno odmrznu pre upotrebe.
 2. Kuvanje: Stavite višnje u veliki lonac i dodajte šećer. Pustite da odstoji oko 30 minuta do sat vremena kako bi višnje pustile sok.
 3. Dodavanje limuna: Dodajte sok od jednog limuna. Limunov sok pomaže u očuvanju džema i daje mu svežinu.
 4. Kuvanje na srednjoj vatri: Stavite lonac na srednju vatru i počnite da kuvate, povremeno mešajući. Kada smeša počne da ključa, smanjite vatru i nastavite da kuvate još oko 30-45 minuta, ili dok se džem ne zgusne. Povremeno skidajte penu koja se formira na površini.
 5. Provera gustine: Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, stavite malu količinu na tanjir koji je bio u zamrzivaču i vratite ga na par minuta. Ako se džem stvrdne i ne curi, spreman je. Ako nije, kuvajte još malo i ponovo proverite.
 6. Pakovanje: Dok je džem još topao, sipajte ga u prethodno sterilisane staklene tegle. Zatvorite tegle čvrsto poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako biste stvorili vakuum.
 7. Čuvanje: Ostavite tegle da se potpuno ohlade pre nego što ih odložite na hladno i tamno mesto. Džem može da traje nekoliko meseci ako je pravilno čuvan.

Savet:

 • Sterilizacija tegli: Da biste sterilisali tegle, operite ih dobro, a zatim ih stavite u rernu na 100°C oko 15 minuta ili ih kuvajte u kipućoj vodi 10 minuta.


Ukus detinjstva: Starinski kolač s višnjama