filteri close
Objavljeno: 07.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/kerdkanno
300x600

Kada su u pitanju saveti za kožu, stručnjaci propovedaju, "ne cedite bubuljice", "nanosite mleko za sunčanje svakog dana" i "pijte puno vode". 

No, uprkos svim naporima stručnjaka, mnogi ljudi s vremena na vreme, cedi bubuljice. Iako bi trebalo da ostavite ekstrakciju profesionalcima, kako biste sprečili ožiljke i infekcije, nije realno da većina od nas poseti kozmetičara svaki put kada se pojave bubuljice.

Pa šta da radite? 

Ukoliko imate cistične bubuljice i ako ne možete da ih tretirate na neki drugi način, osim ceđenjem, učinite to kako treba, da biste izbegli infekcije i ožiljke.
 
1. Pripremite kožu. 
Najbolje je da probate ovo pre nego legnete da spavate, da biste koži ostavili vremena za lečenjem preko noći. Prvo, uklonite svu šminku i operite lice, kako biste očistili područje. Zatim lagano pritisnite toplu (ne vruću), vlažnu tkaninu na područje gde se nalazi bubuljca, u trajanju od dva minuta, kako biste omekšali kožu.

2. Probušite kožu. 
Koristite dezinfikovanu iglicu, kako biste probušili površinski deo kože i opnu bubuljice.

Problematična koža u 30-im? Evo kako da izađete na kraj sa njom!

3. Uvijte prste i pritisnite. 
Prvo pokrijte vrhove kažiprsta obe ruke čistim papirnim maramicama. Zatim ih postavite duž bubuljice i nežno stisnite i pritisnite, dok se infekcija ne oslobodi.  Očekujte malo krvi i bistre tečnosti, to je normalno. Ako pokušavate da uklonite bubuljicu, i nakon tri pokušaja to ne uspete, ona nije spremna za odstranjivanje! Da ne biste maltretirali kožu i pravili još veće otekline, odustanite i pokušajte sledećeg dana.

4. Primenite terapijski tretman preko noći. 
Kada se bubuljica ukloni, primenite tretman, kako biste iskorenili bilo kakvu dodatnu infekciju u folikulu.  Najbolje je da mesto sterilišete alkoholom i umijete se nekim blagim sredstvom za lice.