filteri close
Objavljeno: 29.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Ne, nije reč samo o kremama protiv starenja.

U kasnim 20-ima, verovatno ste već primetili nekoliko stvari koje se menjaju na vašem telu. Potrebno vam je više sna za funkcioniranje, mamurluk je mnogo ekstremniji, a vaš želudac jednostavno ne reaguje dobro na određene namirnice. 

Za to vreme vaša koža, takođe, prolazi kroz tranziciju. Nakon 30-e, možda ćete osetiti više suvoće i iritacije nego ranije. Ili se već uočavaju neke promene u pigmentaciji. Demratolozi tvrde da je to normalno.

Kada vam počnu promene na koži, možete primeniti nekoliko jednostavnih tretmana nege kako bi se stvari sredile: 

Primećujete da je vaša koža suva, gruba i izgleda pomalo beživotno

Razvoj ćelija kože se usporava već u 20-ima. U trenutku kada stignete u svoje 30-te, nove ćelije su vidljive svakih 28-35 dana. 

To znači da mrtve ćelije počinju da se nakupljaju na površini kože i ometaju refleksiju svetlosti. To se često karakteriše gubitkom sjaja.

Rešenje: Piling dva puta nedeljno.

Pošto se ćelije vaše kože ne obnavljaju tako često, možete ih se ručno osloboditi da biste otkrili nove, svetlije ćelije ispod mrtvog sloja kože. 

Ovo ne samo da čini vašu kožu blistavom, već takođe pomaže da se proizvodi nanesete nakon pilinga dublje apsorbuju. Počnite jednom nedeljno i pređite na dva ili tri puta nedeljno, koliko je koži potrebno.

Vaša koža je izrazito suva

Još jedna neugodna nuspojava usporavanja obnavljanja kože je da je gornjem sloju kože teže da ostane prirodno hidriran. 

Rešenje: Uradite piling sa alfa hidroksi kiselinama i hidratantnom kremom.

Dermatolozi preporučuju da svake nedeljne posle 30. godine uključite piling sa alfa hidroksi kiselinom u svoju negu (glikolnom, mlečnom, limunskom, itd.). 

Možda niste znali, ali vaša koža OBOŽAVA ovo voće (I deo)

Napomena: Ako već koristite običan piling, nema potrebe da dodate AHA i obrnuto.

Imajte na umu da prekomerno ispiranje može još više pogoršati suvoću, zato vodite računa da vratite zaštitnu barijeru kože hidratantnom kremom. 

Lice vam ne izgleda tako jedro kao nekada

Bore na čelu, oko očiju, vrećice ispod očiju i izraženije bore oko usana tokom smejanja nazvane i  nazolabijalne boresu sve nove stvari koje biste mogli primijetiti u svojim 30-im. 

Promena hormona, takođe, doprinose mnogim od ovih promena, posebno gubitku estrogena koji uzrokuje gubitak volumena i koštane mase u lobanji, jagodicama i vilici.

Rešenje: Svakodnevno koristite hidratantnu kremu sa zaštitom od sunca i počnite da eksperimentišete sa retinolom.

Prerano starenje kože pokreće prvenstveno sunce pa je UV zaštita ključna za njenu negu. Ali, pored kreme za zaštitu od širokog spektra sa SPF 30+, bitno je sprovesti celokupnu negu sa sredstvom za čišćenje, hidratantnim sredstvom i proizvodima koji sadrže retinol.

Evo zašto vam koža izgleda tako loše tokom izolacije?

Godinama se u kozmetičkoj industiri ispituju sastojci vitamina A i dokazano je da poboljšavaju izgled bora, smanjuju smeđe mrlje, pa čak i uklanjaju mrlje na koži. Na ćelijskom nivou retinoidi deluju povećavajući stvaranje kolagena i normalizujući razvoj ćelije.

Pojavljuju vam se cistične akne po prvi put u životu

Mislili ste da ulazak u tridesete značio da su prošli dani vođenja borbe sa aknama. 

Mnogi ostaju iznenađeni problemima sa aknama koji se u ovoj dobi pojavljuju zbog hormonskih promena. 

Hormoni mogu da se menjaju zbog mnoštva stvari, od prekida oralnih kontracepcijskih tableta, trudnoće ili čak jednostavno stresa usled savremnog života.

Možda niste znali, ali vaša koža OBOŽAVA ovo voće (II deo)

Nažalost, ove akne ne možete tretirati poput tinejdžerskih bubuljica. Koža odraslih je daleko manje elastična od kože tinejdžera. Dakle, potrebno je mnogo duže da se vidi rezultat lokalnog leka nego na tinejdžerskoj koži. 

Pored toga, mnoge odrasle žene i muškarci se osećaju kao da se to„ ne bi trebalo dešavati“, i usled napada panike počnu da koriste toliko različitih proizvoda, koji mogu isušiti i iritirati kožu što pogoršava njeno stanje sa aknama.

Rešenje: Dodajte jedan tretman protiv akni u svoju rutinu.

Pošto je koža suva, osetljiva i teže se oporavlja od upale, dermatolozi upozoravaju na korišćenje redovnih tretmana protiv akni koje su žene koristile tokom svojih tinejdžerskih godina. Umesto toga, ona preporučuje se nežno hidratantno sredstvo za čišćenje, aktivni lek za lokalnu upotrebu, hidratantna krema i krema za sunčanje. 

Ako ćete menjati i nešto u svojoj rutini, dodajte jedan po jedan novi proizvod, da koža ne postane iritirana.

Koža vam se češće iritira

Pored toga što je vaša koža osetljivija i svua, ona je i manje podnosi uticaj spoljašnjih faktora poput hladnog i suvog vremena i jakih sapuna. Drugim rečima, sredstva za čišćenje koja ste koristili na licu i telu kada ste bili mlađi, bez da trepnete na spisak sastojaka, više neće odgovarati - brzo će izazvati iritaciju kože.

Rešenje: Promenite sredstvo za čišćenje lica.

Tradicionalni sapuni imaju alkalni pH koji remeti prirodno kiseli pH kože, zbog čega dermatolozi preporučuju korišćenje nežnog sredstva za čišćenje bez sapuna, koje ne remeti kožnu barijeru. 

Koža vam češće se zarumeni i ostaje crvena

Rosacea je hronično zapaljensko stanje kože koje se najčešće pojavljuje u tridesetim godinama. Ovakvo stanje kože može miti izazvano ili pogoršano nizom faktora, uključujući hormonske promene, vremenske promene, stres, začinjenu hranu, vrele ili hranu, čokoladu i kofein. Ovakva koža je dodatno oseljiva na proizvode za negu kože.

Rešenje: Smanjite svoj režim nege samo na osnovne proizvode.

Doktori preporučuju da pacijenti sa rozaceom pojednostave svoju negu i usredsrede se na nežni režim nege kože sa sredstvom za čišćenje, hidratantnom kremom i kremom za sunčanje na bazi minerala. Takođe, razmislite o poseti dermatologa radi lečenja. Postoje mnogi lekovi koji mogu da pomognu u kontroli rozacee.

Tamne mrlje se pojavljuju niotkuda i ne blede tako brzo kao nekada

Sa decenijama izlaganja suncu ispod pojasa, mogli biste početi primećivati tamne mrlje na licu. Ove tačke uzrokovane su višegodišnjem izlaganju suncu. Takođe, ćete početi da primećujete ožiljke koji sporije zarastaju poput onih od akni. 

Oni sa tamnijim tipovima kože često primećuju ove promene pigmentacije u većoj meri. Hiperpigmentacija se često pogoršava hormonskim promenama, izlaganjem UV zračenju i određenim lekovima.

Rešenje: Dodajte sjajniji proizvod  za izbeljivanje mrljau svoju redovnu rutinu

Hidrokinon je zlatni standard za posvetljavanje tamnih tačaka tokom poslednjih 50 godina. Postoji puno preparata bez recepta u nižim koncentracijama - obično 2 procenta ili manje. Ali ako ne vidite promene na mestu posle 8 nedelja, možda će vam trebati nešto jače. Možete dobiti veći procenat kod dermatologa. 

Retinoidi su takođe ključni u pogledu pilinga kože, remodeliranja kolagena i lečenja diskoloracije.