filteri close
Objavljeno: 02.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Iako vam ovi napici mogu dati preko potreban podsticaj energije, mogu biti i opasni ako ih konzumirate u prekomernoj količini. 

Energetska pića sadrže nekoliko sastojaka koji mogu izazvati zavisnost, uključujući kofein, šećer i veštačke zaslađivače. Ako osetite simptome odvikavanja kao što su glavobolja i nervoza ako ih niste koristili dan ili dva (ili čak manje vremena), možda ste razvili zavisnost.

Ako ste zavisni od energetskih napitaka, možete primetiti da ova pića konzumirate više od vode ili drugih napitaka, da više ne osećate energiju nakon što ih popijete i da imate problema sa spavanjem. Takođe možete primetiti da se oslanjate na energetska pića da biste proveli dan i da ste razdražljivi kada ih ne koristite. Zavisnost od energetskih pića može povećati rizik od glavobolje, migrene, anksioznosti, dijabetesa tipa 2 i srčanog zastoja.

Za oporavak od zavisnosti je potrebno vreme

Da biste pobedili bilo kakvu zavisnost, bilo da se radi o energetskim pićima ili nečemu drugom, treba vremena. Biće potrebno vreme, trud i odlučnost da se oporavite. Prvi korak je priznavanje da imate problem. Kada to uradite, možete početi da menjate svoje ponašanje. Možda ćete morati postepeno da smanjite ili prestanete sasvim sa njihovim uzimanjem. Neki ljudi smatraju da je korisno da se odviknu od energetskih napitaka polako smanjujući njihov unos tokom vremena. Drugi smatraju da je potpuno odustajanje najbolje rešenje za njih. 

Zdrave i PRIRODNE zamene za energetska pića

Postoje i neke stvari koje možete učiniti da olakšate oporavak od zavisnosti od energetskog pića. Prvo, važno je da ostanete hidrirani pijući puno vode tokom dana. Možda ćete želeti da izbegavate hranu i piće pune kofeina i šećera jer mogu izazvati žudnju. Takođe je važno da jedete zdravu ishranu i redovno vežbate jer ove stvari mogu pomoći da prirodno povećate nivo energije. Na kraju, pobrinite se da se dovoljno odmarate kako bi se vaše telo moglo oporaviti od posledica izostajanja energetskog pića.

Da li su energetska pića loša za vas?

Iako je zavisnost ozbiljan problem, neće svi koji konzumiraju energetska pića postati zavisni od njih. Kada se uživa u umerenim količinama, energetska pića nude koristan način da dobijete energiju kada ste umorni. Međutim, i dalje je važno da budete svesni vrsta energetskih napitaka koje konzumirate, jer mnogi sadrže velike doze sastojaka koji nisu dobre za vaše zdravlje.

Većina energetskih napitaka sadrži kofein, a odraslima se preporučuje da ne unose više od 400 miligrama kofeina dnevno. Međutim, neka energetska pića sadrže više od 400 miligrama kofeina u jednoj konzervi, što može biti opasno za vaše srce i nivo krvnog pritiska. Mnoga energetska pića su bogata šećerom. Ishrana bogata šećerom povezana je sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i drugim hroničnim zdravstvenim stanjima. Dakle, iako energetska pića možda nisu loša za vas u umerenim količinama, važno je da budete svesni potencijalnih rizika povezanih sa ovim napitcima.