filteri close
Objavljeno: 29.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Umesto napitaka prepunih kofeina i kalorija, ovako se možete osvežiti posle treninga

Umesto visoko kaloričnih energetskih pića ili napitaka namenjenih aktivnijim rekreativcima, stručnjaci za gašenje žeđi preporučuju voće, kokosovo mleko, biljni ledeni čaj, pa i obrano mleko sa manje masnoće.

Voda jeste najbolji izbor za gašenje žeđi tokom toplih letnjih dana ili posle srednje napornih vežbi, ali kada žudite za napitkom koji će uz to imati i zanimljiv ukus, nemojte odmah posezati za energetskim ili sportskim pićima.

Postoji veliki broj prirodnih napitaka koji su zdravi i veoma prijatne arome.

1.Buster sokovi-Prepuni svih esencijalnih vitamina i antioksidanata koji su potrebni tvom telu da ostane zdravo i snažno. Ove busteri ili šotovi  su savršen način da svom imunološkom sistemu daš podsticaj koji mu je potreban da se bori protiv bolesti i da se osećate zdravo. Busteri se prave samo od najsvežijih i najhranljivijih sastojaka, pažljivo odabranih kako bi pružili maksimalnu korist tvom zdravlju. Svaki šot je prepun moćne mešavine voća i povrća. Njihova svrha je da daju koncentrisanu dozu hranljivih materija za jačanje imuniteta u samo jednom brzom i lakom doziranju. Savršeni za sve koji žele da poboljšaju svoje opšte zdravlje.

2. Biljni ledeni čaj je odlična zamena za običnu vodu, jedino treba izbegavati biljke koje su dijuretici i kofein. Nana je odličan primer ukusnog izbora, ali samo pod uslovom da ne preterujete sa zaslađivačima.

3. Obrano mleko, a naročito ono sa manje od jednog procenta mlečne masti sadrži odličan odnos proteina i ugljenih hidrata koji su neophodni za regeneraciju mišića nakon intenzivne rekreacije.

4.Jedan od idealnih napitaka u periodu posle iscrpljujućeg vežbanja je i kokosovo mleko, najpre zahvaljujući visokom sadržaju antioksidantnih materija, kalijuma i drugih minerala.

Ne zaboravite: Energetska pića NISU namenjena deci!

Oni koji paze na liniju često se opredeljuju za tečnost koja ispunjava unutrašnjost kokosovog oraha jer je prijatnog ukusa i niske kalorijske vrednosti. U istoj količini sportskog napitka ima dva puta više kalorija nego u kokosovom mleku.

Stručnjaci Američkog koledža za sportsku medicinu preporučuju voće poput jabuka, krušaka ili pomorandži kao neizbežno gorivo za potrošene mišiće. Dva do tri ploda srednje veličine dovoljna su da se obnove zalihe šećera.

Lubenice, dinje, breskve, šljive i slične slasne voćne vrste sadrže dosta tečnosti koja će rehidrirati telo, a ne treba zaboraviti ni voćne šećere koji su odlični za dodatnu energiju.

Iako ne obiluje vodom, banana je jedna od najboljih terapija za umorno telo zahvaljujući kalijumu, ključnom elektrolitu, ali i ugljenim hidratima kojima obiluje.