filteri close
Objavljeno: 27.05.2020. Image source: Pixabay/Bruno/Germany
300x600

Adolescenti i mlađi često u energetskim pićima žele da ugase žeđ, ali to nije zdravo

Gojaznost, srčani problemi i karijes samo su neke od posledica sa kojima mogu da se suoče mladi koji uživaju u energetskim napicima. Opasnost leži u kofeinu, koga u ovim pićima ima čak 14 puta više nego u običnim gaziranim sokovima.

Deca koja piju energetska pića sklonija su gojenju, jer nisu dovoljno aktivna da sagore kalorije koje na taj način unose, upozoravaju lekari.

Bronhitis i bronhiolitis - u čemu je razlika?

Stručnjaci insistiraju da energetske napitke, koji sadrže između deset i 270 kalorija po čaši, nikada ne bi trebalo davati deci.

Umesto toga, treba im ponuditi vodu da bi utolili žeđ, uz preporučen dnevni unos voćnih sokova i mleka.

Glavni problem sa energentskim pićima je kofein, koga količinski ima čak 14 puta više nego u običnim gaziranim sokovima. Takav stimulans je povezan sa dijabetesom, kardiološkim problemima i poremećajima u ponašanju.

5 najčešćih razloga zašto imate vrtoglavicu nakon jela

Stručnjaci iz Američkog akademskog udruženja pedijatara podsećaju roditelje na potencijalno negativne posledice korišćenja energetskih napitaka.

"Deci nikada ne treba energetsko piće. Za najveći broj dece koja se bave nekom fizičkom aktivnošću, obična voda je najbolji izbor", izjavila je doktorka Holi Bendžamin iz Dečije bolnice "Komer", pri Univerzitetu u Čikagu.

Bendžaminova dodaje da je kod većine dece nivo aktivnosti previše nizak da bi istrošili kalorije dobijene iz energetskih pića i da time doprinose gojaznosti i kvarenju zuba.

POMOĆ ZA SVAKI DAN: 3 jednostavne tehnike za rešavanje 80% dnevnih problema i značajno smanjenje stresa

"Adolescenti često nisu svesni šta unose u organizam, nekada jednostavno žele da spreče dehidraciju nakon vežbanja i inspirisani reklamama okreću se energetskim napicima", objasnila je doktorka Marsi Bet Šnajder.