filteri close
Objavljeno: 23.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Los Muertos Crew
300x600

Ako primetite jednu izbočinu ispunjenu tečnošću u vaginalnom regionu, velike su šanse da je u pitanju Bartolinijeva žlezda. 

Bartolinijeva žlezda se može formirati sa obe strane vaginalnih usana. Pozicija na kojoj se nalazi može učiniti da bartolinijeva žlezda izgleda strašnije nego što zapravo jeste. Kada se jedna ili obe žlezde blokiraju, mogu se formirati izbočine ispunjene tečnošću.

Dok kanali Bartholinijeve žlezde mogu postati blokirani zbog nekih polno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija i gonoreja, takođe mogu postati i blokirani i zbog drugih razloga koji nisu povezani sa bilo kojim oblikom seksualno prenosivih bolesti. Mnogo puta, Bartolinijeva žlezda ostaje neprimećena do redovnog ginekološkog pregleda, ali takođe može da otekne i da izaziva nelagodnost dok sedite, imate seks, krećete se ili koristite kupatilo. Ako pronađete Bartolinijevu žlezdu koja je mekane teksture i ostaje bezbolna, malo je verovatno da će to biti razlog za zabrinutost. Međutim, ako otkrijete Bartholinijevu žlezdu koja je upaljena, bolna ili ispušta gnoj, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Opcije lečenja

Bartolinijeva žlezda koja ostaje mala, mekana i bezbolna obično ne smeta. Mnoge Bartolinijeve žlezde traju samo nekoliko nedelja, a ako nema znakova infekcije, kao što je gnoj ili gusti iscedak, preporučeni tok lečenja je obično upravljanje simptomima upotrebom lekova protiv bolova. Za Bartolinijevu žlezdu koja izaziva bol, posebno kada sedite, možete koristiti toplu kupku da biste ublažili upalu i smanjili bol. Sedite u kadicu sa toplom kupkom i dozvolite da voda pruži olakšanje. Sedeća kupka se može ponoviti kroz nekoliko dana.

ŽENE: Evo šta vam je potrebno za zdrav SEKSUALNI ŽIVOT (I deo)

Ako se Bartholinijeva žlezda stalno vraća, prvi korak je da zakažete pregled kod svog ginekologa. Ako je žlezda inficirana, onda vam lekar može prepisati antibiotike za borbu protiv osnovnog uzroka infekcije. Inficiranoj Bartholinovoj žlezdi se takođe može uzeti uzorak za testiranje na prisustvo polno prenosivih bolesti. U slučaju velike ili ozbiljno inficirane Bartolinijeve žlezde, može biti potrebna hirurška drenaža, koja se obično izvodi uz upotrebu lokalne anestezije ili oblika sedacije. Za Bartolinijeve žlezde koje se ponavljaju, može se izvesti tretman koji se naziva marsupijalizacija.