filteri close
Objavljeno: 26.03.2023. Image source: Foto: Pexel/MART PRODUCTION
300x600

Suočavanje sa cistom na jajniku, posebno ako ona pukne, u najboljem slučaju je neprijatno. U najgorem slučaju, može izazvati simptome kao što su bol u karlici, nadimanje ili osećaj punoće u stomaku. Ali šta se dešava ako se pojavi cista na jajniku tokom trudnoće?

Cista na jajniku je vreća ispunjena tečnošću koja se može pojaviti unutar ili na jajniku, a postoje dva glavna tipa. Svakog meseca, folikul u jajniku će osloboditi jajnu ćeliju, što može ili ne mora dovesti do trudnoće. Nakon oslobađanja jajne ćelije, folikul se zatvara i oslobađa hormone neophodne za začeće. Ali ponekad, folikul uopšte ne oslobodi jajnu ćeliju, što uzrokuje pojavu folikularnih cista.

Ako folikul oslobodi jajnu ćeliju, on tada postaje žuto telo, odakle se oslobađaju hormoni za trudnoću. Ovaj otvor se ponekad može blokirati nakon što se jajna ćelija oslobodi, što dovodi do ciste žutog tela. Ove dve vrste cista su poznate kao funkcionalne ciste. Često su bezbolne i nestaju same u roku od nekoliko ciklusa, ali ako postanu velike i pucaju, mogu izazvati jak bol i krvarenje.

Šta se dešava ako imate ciste na jajnicima tokom trudnoće?

Moguće je da se razvije cista na jajniku tokom ranih nedelja trudnoće — cista žutog tela može da se formira u ovom trenutku — ili da zatrudnite dok već imate cistu . Ovo je vrlo često, a cista će najverovatnije nestati sama, obično pre drugog tromesečja. Neke mogu nastaviti da rastu tokom trudnoće, ali obično na nju ne utiču. Međutim, možete osetiti simptome kao što su bol i pritisak u stomaku.

Koji su rani znaci trudnoće?

Ako imate ciste na jajnicima tokom trudnoće, vaš ginekolog će možda želeti da ih prati redovnim ultrazvučnim pregledima. Ovo će mu omogućiti da prati ciste i da se uveri da ne rastu ili se ne menjaju. Ako cista pukne tokom trudnoće, vaš lekar može propisati lekove protiv bolova i reći vam da se fokusirate na puno odmora. U nekim slučajevima može biti neophodna operacija, posebno ako imate puno krvarenja, rizik od infekcije ili se jajnik uvrće, takođe poznat kao torzija jajnika. Ako imate bol u stomaku koji dolazi sa temperaturom, teškim krvarenjem, teškom mučninom ili povraćanjem ili vrtoglavicom, odmah se obratite svom ginekologu.