filteri close
Objavljeno: 21.02.2020. Image source: Foto: Pixabay/1041483
300x600

Svaka osoba koja pokušava da zatrudni zna da je dve nedelje između ovulacije i prvog dana vašeg propuštenog perioda dugo vremena da sačekate da potvrdite trudnoću. 

Žene mogu osetiti simptome trudnoće ubrzo nakon što se jaje ugradi u zid materice, što je između 8 i 14 dana nakon ovulacije. Do 8 nedelja trudnoće 90 % žena će osetiti simptome trudnoće. Rana trudnoća i predmenstrualni simptomi su često slični i nejasni, zbog čega mnoge žene nagađaju da li su trudne ili u PMS-u. Neće sve žene doživeti tipične simptome trudnoće. Ako se sumnja na trudnoću, važno je doneti izbor zdravog načina života i razgovarati sa lekarom što je pre moguće.

12 ranih znakova trudnoće: 

Propušten menstrualni ciklus

Propušteni menstrualni ciklus je često prvi očigledan znak rane trudnoće. Male količine krvarenja mogu biti normalne.

Implantacijsko krvarenje može se dogoditi oko uobičajenog datuma menstruacije, a važno je utvrditi izvor krvarenja, jer može izgledati slično kao i menstruacija.

Implantacija obično podrazumeva lagano uočavanje, traje manje od jednog dana i dolazi pre očekivanog perioda.

Mučnina

Jutarnja mučnina je čest simptom nekih trudnoća. Ne osećaju sve žene mučnine, dok druge osećaju tokom cele trudnoće.

Šta tačno izaziva mučninu i treba li da se brinemo kad se nezvana pojavi?

Mučnina može početi već od 5. nedelje, a većina žena ima neki osećaj mučnine do 8. nedelje trudnoće.

Promene na grudima

Promene u dojkama, posebno na početku prve trudnoće, mogu poslužiti kao rani pokazatelji trudnoće.

Povećava se tkivo dojke u pripremi za proizvodnju mleka. Vene postaju vidnije upadljive na grudima, a bradavice mogu tamno obojati. Grudi i bradavice mogu biti osetljive na bol i dodir.

Učestalo mokrenje

Često mokrenje počinje se javljati u ranoj trudnoći. Uzrokuje ga rastuća maternica, kao i hormonske promene koje povećavaju cirkulaciju krvi u karlici.

Mnoge žene dožive ponovnu pojavu ovog simptoma tokom drugog tromjesečja, mada pritisak koji fetus vrši na mjehur kasnije u trudnoći može rezultirati još češćim i hitnijim mokrenjem.

Ako mokrenje postane bolno ili mislite da možda imate infekciju mokraćnih puteva (UTI), obratite se lekaru.

Umor

Umor je jedan od najčešćih simptoma rane trudnoće.

Tokom rane trudnoće normalno je da se osećate umorno. Žene koje su trudne trebale bi da povećaju količinu vremena koju provode spavajući, da jedu zdravu hranu i nastave redovno vežbanje kako bi se suzbile umor.

Umor u prvom trimestru obično prati porast energije u drugom tromesečju.

Grčevi

Grčevi slični onima koje su imali tokom menstruacije su česti. Blagi grčevi maternice bez krvarenja su normalni u prvom tromesečju i rezultat su širenja materice.

Ako imate potvrđenu trudnoću i imate intenzivne grčeve ili vaginalno krvarenje, potražite lekarsku pomoć.

Nadimanje u trbuhu, zatvor i gorušica

Sve su to simptomi koji počinju u ranoj fazi trudnoće i često će se nastaviti tokom celog gestacije.

Nazalno začepljenje

Nasalna kongestija je često previdjeni rani simptom trudnoće.

Kako se količina krvi povećava, lagano oticanje nosnih prolaza može dovesti do njihovog zagušenja.

Žudnja za hranom i odbojnost

Žudnja za hranom i odbojnost od nekih vrsta namernica su česti u ranoj i kasnijoj trudnoći. Ne postoje dokazi da se žudnja odnosi na nedostatak određenog hranjivog sastojka ili da je averzija prema određenoj hrani deo instinktivnog mehanizma koji pokreće određene reakcije.

Za zdravlje žene koja je trudna i fetusa važno je da obezbedite adekvatan unos kalorija iz namirnica gustih tokom trudnoće. I majci i detetu potreban je dobar unos hranljivih materija, posebno proteina i folne kiseline.

Promene raspoloženja

Iznenadne promene raspoloženja mogu biti povezane sa promenom hormona, umorom i stresom u ranoj trudnoći. Normalno je osećati povećanu emocionalnu osetljivost i nagle fluktuacije raspoloženja.

Ako vam promene raspoloženja smetaju u vaš svakodnevni život i odnose, potražite stručnu pomoć.

Trudnoća može pogoršati postojeća stanja, kao što su depresija, anksioznost i druga, nedijagnosticirana psihološka stanja.

Vrtoglavica

Vrtoglavica u trudnoći može biti posledica promene volumena i pritiska krvi, izmenjene ravnoteže usled promene težine i drugih faktora, kao što je anemija sa nedostatkom gvožđa.

Lagano se može pojaviti kada se brzo menjaju položaji, na primer kada stojite ili sedite posle ležanja. Neke vrtoglavice su normalne, ali bi trebalo da bude razlog za zabrinutost samo ako se ovaj simptom nastavi nakon ležanja u leđima.

Sporije menjanje položaja, pijenje puno tečnosti i jedenje manjih, češćih obroka mogu pomoći u smanjenju učestalosti pojave vrtoglavica. Ako se simptomi nastave, obratite se svom lekaru.

Glavobolja

Glavobolje su česte u ranoj trudnoći kao rezultat hormonskih promena.

Ovo je najčešća glavobolja, koja muči sve ljude i ovako sebi možete olakšati stvari

Razgovarajte sa lekarom o spisku lekova koji se izdaju bez recepta (OTC) i koji se mogu sigurno uzimati tokom trudnoće.

Dijagnoza

Simptomi rane trudnoće mogu se pojaviti zbog drugih stanja, tako da je važno što pre dijagnostifikovati trudnoću.

Postoje tri načina na koji medicinski profesionalci određuju trudnoću:

Testovi krvi i urina: Ovi testovi provjeravaju postojanje humanog horionskog gonadotropina (hCG). Lekari i babice koriste sličan test urina kao kućni komplet za trudnoću. HCG je hormon koji se proizvodi posle implantacije. Neka retka stanja i bolesti mogu takođe izazvati visok nivo hCG, pa se pozitivnim testom krvi ili urina obično prati dodatna metoda potvrđivanja trudnoće.
Ultrazvučni pregled: Lekar stvara sliku ploda pomoću zvučnih talasa i specijalizovanog skenera. Ova metoda se često koristi za potvrđivanje trudnoće. Vaginalna ultrazvučna sonda takođe se može koristiti u ranoj trudnoći za vizuelizaciju rastućeg embriona.
Doppler ultrazvuk: Ovo će proveriti otkucaje srca ploda. Može se koristiti za potvrđivanje trudnoće, ali tek nakon otprilike 10 nedelja trudnoće.

Ako imate znakove trudnoće, obratite se svom lekaru da započnete prenatalnu negu.

Rana i konzistentna prenatalna nega poboljšava ishode i za majku i za novorođenče.