filteri close
Objavljeno: 05.10.2019. Image source: Pixabay/alessandraamendess
300x600

Mnoge žene se pitaju koji položaj spavanja je najsigurniji i najudobniji tokom trudnoće.

Problemi sa spavanjem česti su kod trudnica, posebno u trećem tromesečju, kada pronalaženje udobnog položaja za spavanje može biti izazovno.

Neke trudnice se takođe brinu da bi određeni položaj tela mogao uticati na njihovo zdravlje ili zdravlje ploda.     

Podizanje nivoa progesterona i napor prenošenja dodatne težine pojačavaju osećaj umora kod trudnica, što je dodatno pogoršano povremenim ili čestim lišavanjem sna.     

Neka istraživanja sugerišu da nedostatak sna može dovesti do poremećaja raspoloženja, poput depresije, i potencijalno rezultirati negativnim ishodima trudnoće. Takođe može da izazove sekundarne probleme povezane sa umorom.    

Ako žena tokom trudnoće ima poteškoće sa spavanjem, trebalo bi da razgovara sa lekarom o tome kako da poboljša san.

Najbolji položaji za spavanje

Postavljanje jastuka između nogu tokom spavanja može pomoći kod trudnica koje imaju bolove u leđima.

Tokom prvog tromjesečja sigurno je da žena spava u bilo kom položaju u kojem se oseća ugodno, bilo da je to na leđima, boku ili stomaku.

U ovom delu trudnoće materica još uvek nije narasla dovoljno da ometa san. Međutim, hormonske promene, noćna glad, mučnina i drugi simptomi mogu predstavljati problem.

Kako žena dostigne drugo i treće tromesečje, idealno je da spava na levoj strain tela, budući da se u ovom položaju maksimalno povećava dotok krvi u matericu bez pritiska na jetru.

Žene koje preferiraju spavanje na desnoj strani mogu zauzeti i ovaj položaj. Nema istraživanja koja pokazuju da je ovo opasno.

Još neki položaji  spavanja koji mogu pomoći u rešavanju uobičajenih problema uključuju:

  • podizanje gornjeg dela tela pomoću nekoliko jastuka ukoliko osećate gorušicu
  • podizanje nogu jastucima kao pomoć kod oticanja i bolova u nogama
Postoje li položaji za spavanje koje treba izbegavati?

Stručnjaci smatraju da su neki položaji spavanja manje preporučljivi od spavanja na boku.

Mnoge trudnice brinu da će spavanje na stomaku štetiti plodu u razvoju. Međutim, materica dobro štiti fetus i nema razloga da izbegavate spavanje na stomaku tokom prvog tromesečja.

Kako trudnoća napreduje, većina žena otkriva da spavanje na stomaku postaje nemoguće ili teško.

Žene koje i u ovom periodu vole spavanje na stomaku ili se povremeno probude na prednjem delu, ne treba da brinu. Spavanje na stomaku neće naštetiti bebi.

U trećem tromesečju spavanje na leđima vrši pritisak na glavne krvne sudove koji dovode krv u matericu. Ovaj pritisak može da smanji dotok kiseonika plodu. Takođe može da poveća neprijatne simptome, kao što su vrtoglavica i mučnina.

Nekoliko studija iz 2019. godine povezuje spavanje u toku trudnoće s povećanim rizikom od mrtvorodjenosti.

Međutim, ove studije su posmatrale položaj u kojem je žena zaspala, a ne položaje u kojima se nalazila tokom spavanja. Malo je dokaza da će slučajno prevrtanje na leđa tokom trudnoće prouzrokovati ozbiljan problem.

Žene zabrinuta zbog toga što se često bude na leđima mogu pomoću dodatnih jastuka pokušati da podrže svoje telo i pomognu mu da ostane na boku.

Različite strategije mogu pomoći trudnici da bolje spava.

Žene koje teško spavaju tokom trudnoće mogu da probaju neko od ovih rešenja:

  • Pitajte doktora da testira nedostatak vitamina. Folna kiselina ili gvožđe ponekad mogu lečiti sindrom nemirnih nogu. Važno je da se pre lečenja bilo kog stanja konsultujete sa zdravstvenim radnikom. 
  • Pojedite mali obrok pre spavanja. Posebno tokom prvog tromesečja, neke žene se probude veoma gladne. Hrana bogata proteinima može smanjiti apetit, pa konzumiranje hrane kao što su orasi, riba, kikiriki puter i meso pre spavanja može pomoći ženi da se oseća sito.