filteri close
Objavljeno: 06.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Naučno potkrepljene činjenice o pozitivnom uticaju vežbanja na dijabetes

Dijabetes je bolest koja zahteva promene životnog stila, ali to ne znači da je fizička aktivnost van granica onoga što je dozvoljeno.

Naprotiv, sport i redovno vežbanje mogu biti ključni u borbi protiv ove bolesti. Fizička aktivnost pomaže u regulaciji šećera u krvi, poboljšava osetljivost na insulin, smanjuje rizik od srčanih bolesti, a pozitivno utiče i na mentalno zdravlje.

Zašto je sport koristan za osobe sa dijabetesom?

1. Regulacija šećera u krvi: Vežbanje pomaže mišićima da efikasnije koriste glukozu, što direktno utiče na snižavanje šećera u krvi. Aktivnost poput brzog hodanja, plivanja ili vožnje bicikla može značajno smanjiti nivo šećera i održati ga stabilnim.

2. Poboljšanje insulinske osetljivosti: Kod dijabetesa tipa 2, telo postaje manje osetljivo na insulin. Redovna fizička aktivnost poboljšava osetljivost na insulin, što pomaže telu da koristi glukozu na efikasniji način.

3. Kontrola telesne težine: Održavanje zdrave telesne težine je ključno u upravljanju dijabetesom. Fizička aktivnost pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju zdravog metabolizma.

4. Mentalno zdravlje: Dijabetes može biti psihički iscrpljujuć. Sport i vežbanje oslobađaju endorfine, hormone sreće, koji pomažu u borbi protiv stresa i depresije.

Kako sačuvati vid i zdravlje očiju ukoliko imate dijabetes?

Postoje mnogi uspešni sportisti sa dijabetesom koji su dokazali da ova bolest ne mora biti prepreka za vrhunski sportski uspeh:

- Aleksander Zverev: Verovatno najpoznatiji uspešni sportista koji je danas aktivan je ovaj nemački teniser ruskog porekla. Njemu je dijabetes tip 1 otkriven kada je imao samo četiri godine, ali ga to nije sprečilo da osvoji 22 turnira, uključujući i završni Masters i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

- Geri Hol Junior: Američki plivač, osvajač deset olimpijskih medalja, živi sa dijabetesom tipa 1. Hol je poznat po svom borbenom duhu i neverovatnim rezultatima, uprkos izazovima sa kojima se svakodnevno suočava.

- Stiv Redgrejv: Britanski veslač i osvajač pet olimpijskih zlatnih medalja, koji živi sa dijabetesom tipa 2, dokaz je da se vrhunski sport i dijabetes ne isključuju.

Prilagodite sport svojim mogućnostima

Ukoliko imate dijabetes, pre nego što započnete novi program vežbanja, konsultujte se sa svojim lekarom. Počnite polako i postepeno povećavajte intenzitet. Važno je redovno pratiti nivo šećera u krvi i obavezno imati pri ruci brzo delujuće ugljene hidrate u slučaju hipoglikemije.

Insulin u tableti - Nova era u lečenju dijabetesa

Sport i fizička aktivnost nisu samo dozvoljeni, već su i preporučeni za osobe sa dijabetesom. Ne samo da mogu pomoći u upravljanju bolešću, već unapređuju i opšte zdravlje organizma. Bez obzira na izazove, inspiracija su nam sportisti koji svakodnevno dokazuju da su snaga volje i disciplina ključ uspeha.