filteri close
Objavljeno: 18.05.2021. Image source: Foto: Pixabay/pikulkeaw_333
300x600

Ako ste u onoj grupi žena koje imaju bolne menstruacije, evo nekoliko saveta kako da se oslobodite:

Menstruacija je normalni i sastavni deo ženskog života, a menstrualni grčevi ili dismenoreja su česta pojava. Menstrualni grčevi pomažu ispuštanje krvi i tkiva svakog meseca i mogu da variraju intenzitetetom od žene do žene. Hemikalije u telu nazvane prostaglandini dovode do kontrakcija u zidu materice.

Prekomerna proizvodnja prostaglandina može dovesti do intenzivnih i vrlo bolnih menstrualnih grčeva. Prostaglandini takođe mogu pokrenuti kontrakcije u vašim crevima, što dovodi do simptoma dijareje. 

Farmaceutska industrija je toliko napredovala, da postoje lekovi koji isključivo služe ublažavanju menstrualnih bolova. Dok lekovi postaju zaista neophodni u nekim slučajevima, konzumiranje lekova svakog meseca, možda nije najpametniji izbor, pogotovo sa toliko prirodnih lekova koji su nam dostupni.

Za početak, uzimajte hranu bogatu mineralima i vitaminima. Kalcijum pomaže u ublažavanju bolova, umora i depresije, a magnezijum pomaže pri prekomernom krvarenju. Hrana bogata vitaminima pomaže u grčevima, nadimanjima i promenama raspoloženja.

Evo šest kućnih lekova koje možete koristiti da biste se oslobodili jakih menstrualnih grčeva

Koristite toplotnu terapiju
Toplotna terapija je jedan od najefikasnijih kućnih lekova za menstrualne grčeve, i pokazao se efikasan kao i uzimanje lekova protiv bolova. Toplota opušta mišiće, što olakšava mišićne grčeve, i time pomaže u tretiranju menstrualnih bolova.

Postoji mnogo načina na koji možete primeniti toplotnu terapiju za ublažavanje vaših menstrualnih bolova. 
Napunite flašu ili termofor vrućom vodom i stavite na stomak. 

Vrući tuš ili topla kupka, takođe mogu učiniti čuda. Uživajte u vrućem tušu nekoliko minuta, ostavljajući vodu da teče nad vašim bolnim mišićima, naročito u predelu stomaka.

Stavite u činiju par šaka pirinča i zagrejte ga 2 minuta u mikrotalasnoj. Nakon toga, stavite pirinač u platnenu vrećicu i stavite je na stomak.

Koristite čaj od cimeta
Cimet je veoma pogodan začin za rešavanje različitih zdravstvenih problema, uključujući i menstrualne grčeve. Cimet ima antispazmodično dejstvo, što znači da sprečava grčeve mišića koji uzrokuju bolove. Mešavina esencijalnih ulja prisutnih u cimetu takođe pruža antiinflamatorne prednosti. Ovo pomaže u borbi protiv dijareje i karličnog bola koji često prate menstrualne bolove.

Možete ga konzumirati u sirovom obliku, dodati vašoj hrani ili napraviti čaj. Za dobre rezultate možete koristiti ili cimetove štapove ili sveže mleveni cimet.

Dodajte kašičicu cimeta u 1 šolju vrele vode. Možete koristiti i štapiće cimeta.
Količina štapića cimeta zavisiće od toga koliko jak čaj volite. 
Sačekajte 3-5 minuta i čaj je spreman.

Pijete ovaj čaj dva puta dnevno.

Patite od menstrualnih grčeva? Evo šta treba da znate!

Koristite čaj od đumbira 
Antiinflamatorna svojstva đumbira su legendarna. Koren đumbira tradicionalno se koristi u mnogim kulturama za tretiranje raznih zdravstvenih problema, uključujući i menstrualne bolove.

Đumbir može smanjiti proizvodnju prostaglandina, koji uzrokuje kontrakcije materice tokom menstruacije. Smanjenje prostaglandina može smanjiti simptome dijareje. 
Možete konzumirati svež koren đumbira, tako što ćete parče đumbira popiti sa čašom vode, ili možete napraviti čašu umirujućeg čaja od đumbira, koji ima i mnoge druge prednosti.

Za čaj od đumbira vam treba svež koren đumbira i vrela voda. Potopite đumbir u vruću vodu i procedite posle 10 minuta. Pijte čaj tokom celog dana.

Koristite jabukovo sirće
Jabukovo sirće je veoma korisno u lečenju menstrualnih grčeva. Opušta mišiće materice, što je čini manje sklonom grčevima. Jabukovo sirće se takođe može koristiti za regulaciju odliva u toku menstruacije i drugih pratećih simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) kao što su akne, nadimanje, promene raspoloženja i razdražljivost.

Uzimanje jabukovog sirćeta je jedan od najlakših i najisplativijih načina da se pobede teški grčevi.
Stvari koje će vam trebati: 
jabukovo sirće - 1 do 2 kašike
topla voda - 1 šolje

Dodajte 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta u 1 šolju toplu vodu i dobro ga promešajte.
Pijte ovaj napitak 3 puta dnevno.

Saveti

Tokom menstruacije izbegavajte prekomeran unos alkohola i kofeina, kako biste sprečili menstrualne grčeve.
Jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima. Dodavanje svežih sokova, banana i aloe vere u vašu ishranu može imati koristi. 
Ostanite hidrirani jer dehidracija može pogoršati grčeve.
Nemojte preskakati vežbe. Suprotno popularnom uverenju, vežbanje može pomoći u u regulaciji menstrualnih bolova, tako što oslobađa endorfin, koji ima analgetički efekat.