filteri close
Objavljeno: 26.12.2022. Image source: Foto: Pexels/ Andrea Piacquadio
300x600

Žučna kesa je zadužena za skladištenje i oslobađanje žuči, koju proizvodi vaša jetra da bi pomogla u razgradnji masti. 

Ako žučna kesa funkcioniše kako bi trebalo, nećete imati problema sa njom. Međutim, ako doživite napad žuči, možete osetiti bol u desnoj strani stomaka.

Napad žuči počinje kada se komponente koje čine žuč, kao što su bilirubin i holesterol, nagomilaju i formiraju stvrdnute naslage koje se nazivaju žučnim kamenjem. Mnogi ljudi koji imaju kamen u žučnoj kesi neće osetiti simptome. Međutim, oko 20% slučajeva može osetiti bol i nelagodnost. Ovaj bol je uzrokovan kamenom u žuči koji izaziva opstrukcije i može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Ne ignorišite napad žuči

Ako doživite napad žuči, posebno ako imate simptome kao što su groznica ili intenzivan bol, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru. On ili ona će vam najverovatnije dati lekove koji će vam pomoći da se nosite sa trenutnim simptomima, kao što su lekovi protiv bolova i lekovi protiv mučnine. Vaš lekar takođe može da uradi neke testove, uključujući ultrazvuk ili CT skeniranje kako bi potvrdio da je bol koji osećate u stvari povezan sa žučnom kesom. 

U nekim slučajevima, može biti neophodna i hirurška procedura koja se zove holecistektomija. Ovo uključuje potpuno uklanjanje žučne kese, obično laparoskopski. Iako ćete možda morati da unesete neke izmene u svoju ishranu nakon uklanjanja žučne kese, u osnovi možete živeti normalnim životom.

Žene, vas češće pogađa: Saznajte šta je HOLELITIJAZA i kako se leči?

Najbolji način da sprečite napad žuči je da preduzmete neophodne korake da sprečite stvaranje kamena u žuči. Sve počinje zdravom ishranom bez previše masti i velike količine vlakana. Sirovo voće i povrće, integralne žitarice i mekinje su dobri načini da se izbegne stvaranje mulja u žučnoj kesi i naknadnog kamenja. Takođe možete isprobati neke prirodne  lekove, kao što je mlečni čičak, koji može da pomogne u ublažavanju problema sa žučnom kesom. Međutim, ako osećate bol u žučnoj kesi, trebalo bi da posetite svog lekara pre nego što se podvrgnete novom režimu ishrane ili isprobate bilo koji lek.