filteri close
Objavljeno: 23.11.2024. Image source: Pixabay/Pixaline
300x600

Karfiol je izuzetno zdrav bogat hranljivim materijama i višestruko koristan za zdravlje

-Vitamini i minerali: Karfiol je bogat vitaminima C, K, B6 i folatima, kao i mineralima poput kalijuma, mangana i magnezijuma.

-Antioksidansi: Sadrži antioksidanse poput glukozinolata i izotiocijanata koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

-Vlakna i antioksidansi u karfiolu pomažu u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska, čime podržavaju zdravlje srca.

-Karfiol je niskokaloričan (oko 25 kcal na 100 g), ali bogat vlaknima, što pomaže u osećaju sitosti i olakšava kontrolu apetita.

-Vlakna u karfiolu pomažu u održavanju zdrave probave i prevenciji zatvora. 

-Takođe, održava zdravlje crevne mikroflore.

-Glukozinolati u karfiolu aktiviraju enzime u jetri koji pomažu telu da se oslobodi toksina.

-Vitamin K i holin u karfiolu igraju važnu ulogu u zdravlju mozga, dok vitamin K takođe pomaže u održavanju zdravlja kostiju.

-Spojevi poput sulforafana u karfiolu imaju potencijal da usporavaju rast kancerogenih ćelija, naročito kod raka dojke, prostate i debelog creva.

Zapečeni karfiol sa sirom i slaninom