filteri close
Objavljeno: 15.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/miguelcruz30
300x600

Kokos je jedna od najneverovatnijih voćki koja ima niz blagodeti za ljudski organizam, a posebno je značajno ulje ove biljke koje se poslednjih godina sve više koristi kako u ishrani, tako i u nezi.

Kokosovo ulje se cedi iz mesnatog dela voćke, a u zavisnosti od načina dobijanja, može biti rafinisano i nerafinisano. Najkvalitetnije je neprerađeno organsko ulje.

Kako se kokosovo ulje koristi u ishranu

Jedan od načina je da kuvate na kokosovom ulju, a ukoliko vam se ne dopada ukus jela, možete umesto putera da ga stavljate u kolače.

Drugi način je da uzimate kašičicu dnevno. Kokosovo ulje ima prijatan i slatkast ukus i prija većini ljudi.

Treći je da nakapate malo u topao čaj ili kafu.

Eliksir mladosti i lepote

Sve je više kozmetičkih proizvoda napravljenih na bazi prirodnih sastojaka. Jedan od takvih je i kokosovo ulje koje savršeno neguje, hrani i hidrira kožu, čini je mekanom, glatkom i daje joj sjaj, posebno posle izlaganja kože suncu.

Koliko je ovo ulje dobro za negu lica i tela, toliko je efektno i u tretmanima za kosu, jer jača folikul dlake, obnavlja je i hrani. Osim što kožu čini mekšom i elastičnijom, odlično je i u sprečavanju "znakova starenja", poput bora i pega. Kokosovo ulje koristi se za različite kozmetičke proizvode - kremi, mleku ili losionu za telo, šamponima i regeneratorima i pakovanjima, kao i u preparatima za masažu lica i tela.

Kada je reč o kosi, pre svega trebalo bi naglasiti da je dovoljno da jednom ili dva puta mesečno čitavu dužinu kose, od vlasišta do krajeva, namažete kokosovim uljem i ostavite da deluje nekoliko sati, a potom da je operete. Ukoliko ste u prilici, možete i da prespavate sa ovom maskom. Kokosovo ulje pomoći će vam da se oslobodite peruti, ojačaće vašu kosu i povratiti joj vlažnost, što je naročito bitno ženama koje se farbaju. A uz sve to, vraća i izgubljeni sjaj vlasima.

Prirodni dezodorans

Kokosovo ulje odličan je antioksidans. Ono stimuliše metambolizam, pomaže u otklanjanju štetnih mikroba i uništava toksine u telu. Sve to dovodi do prirodne detoksikacije organizma.

Ova namirnica sprečava i pojavu lošeg mirisa nakon znojenja te je veoma efikasan prirodni dezodorans, a kožu pazuha čini mekom i glatkom.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati