filteri close
Objavljeno: 05.12.2022. Image source: Foto: Pexels/cottonbro studio
300x600

Možda ne razmišljate mnogo o nožnim prstima, ali ako slomite jedan, podsetićete se koliko su važni. 

Većina prstiju se slomi jer vam je nešto teško palo na nogu ili ste udari nogom o nešto. Jedan siguran znak da ste slomili nožni prst je da će vas boleti; pored toga, područje oko vašeg nožnog prsta će verovatno nateći i na kraju će pomodriti. 

Ako sumnjate da ste slomili nožni prst, prvo što treba da uradite je da odmorite stopalo i izbegavate da radite bilo šta što vas boli. U prva 24 sata od lomljenja nožnog prsta, na njega bi trebalo da stavljate paket leda na 20 minuta svakih sat vremena dok ste budni, a zatim dva ili tri puta tokom noći. Uvek stavite krpu između paketa leda i kože. Možete sprečiti oticanje područja oko nožnog prsta podizanjem stopala.

Dužina oporavka 

Ne postoji određeni vremenski okvir za zarastanje nožnog prsta. Slomljenom nožnom prstu može biti potrebno od pet do sedam sedmica da se oporavi. Manjim prstima je potrebno manje vremena, u proseku oko četiri do šest nedelja. Teške povrede koje zahtevaju gips ili operaciju mogu potrajati šest do osam nedelja da se zaleče. Većina slomljenih prstiju zaceljuje bez problema, samo u retkim slučajevima može doći do infekcije.

U većini situacija možete lečiti slomljeni nožni prst kod kuće tako što ćete ga zalepiti za prst pored njega. Stavite pamučne kuglice između nožnih prstiju kako biste sprečili trenje i menjate traku i pamuk svakodnevno. Možda biste želeli da nosite specijalnu cipelu koja štiti vaš nožni prst dok zarata. Slomljen palac ili slomljeni prsti sa otvorenim ranama ili slomljeni prsti koji su iskrivljeni treba da budu pregledani i sanirani od strane lekara.

Sve što treba da znate o lečenju i oporavku povređenog prsta