filteri close
Objavljeno: 01.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/sabinevanerp
300x600

Ako ste ikada priklještili prst na vrata ili ga udarili čekićem, sigurno ste iskusili neprijatno jak bol i pulsiranje. Evo kako da pravilno reagujete u tim situacijama.

Svaka trauma ili povreda prsta može dovesti do:

• jakog bola praćenog pulsiranjem
• upale (bol, crvenilo i otok)
• poteškoće pri korišćenju vrha prsta
• gubitak osećaja u vrhu prsta
• modrice i promena boje kože i noktiju
• ukočenost prsta

Nokat na povređenom prstu može otpasti u roku od nedelju ili dve od povrede.

Čitajte dalje da biste saznali više o lečenju povređenog prsta i kada trebate da zatražite pomoć.

Neposredno olakšanje

Najbolji način da odmah dobijete olakšanje u slučaju povrede prsta je lečenje upale. Upala je primarni uzrok bola, otoka i crvenila.

Uobičajeni saveti za lečenje ovih povreda su:

Odmor

Kada se povredite, prestanite sa bilo čime što radite da ne biste pogoršali stanje. Koliko god bolno bilo, pokušajte mirno proceniti povredi i da li vam treba medicinska pomoć.

Hladna obloga

Veoma nežno nanesite hladnu oblogu na povređeni prst u intervalima od 10 minuta sa pauzama od 20 minuta, nekoliko puta dnevno.

Nikada ne izlažite kožu direktno ledu ili duže od 10 do 15 minuta odjednom, kako biste izbegli rizik od ozeblina ili dalje upale.

Da biste izbegli pritisak na povredu, postavite prst na pokriveni ledeni oblog.

Podizanje

Podizanje povređenog prsta iznad nivoa vašeg srca usporava dotok krvi do mesta povrede, ograničavajući upalu i pritisak. Ovo je izuzetno važno i mora se raditi kontinuirano, a ne samo povremeno.

Koristite lekove protiv bolova bez recepta 

Antiinflamatorni i lekovi protiv bolova poput ibuprofena, acetaminofena i aspirina mogu pomoći u smanjenju upale i bola.

Očistite i pokrijte otvorenu ranu

Ako su nokat ili koža ozleđeni, nežno očistite područje sapunom i vodom ili antibakterijskim sredstvom. Zatim pokrijte ranu sterilnom gazom.

Antibiotske masti se, takođe, mogu nanositi na rane nakon čišćenja kako bi se sprečila infekcija.

Rane treba čistiti i stavljati nove zavoje najmanje dva puta dnevno.

Proverite se da li možete da pomerite prst
Nikada nemojte sami učvršćivati povređeni prst kod kuće. Važno je da pokušate da nežno pomerate prst što je više moguće bez povećavanja bola.

Ako ne možete da pomerite prst, potražite medicinsku pomoć.

Dugotrajno lečenje i oporavak

Tokom prvih 48 sati nakon povrede, odmaranje, hladne obloge, uzdizanje prsta i uzimanje lekova protiv bolova su preporučeni tok lečenja. Vaš bol bi trebao početi da se poboljšava nakon dan ili dva osnovne nege.

Bolna modrica može se razviti na mestu povrede nakon što se početno oticanje smanji. U zavisnosti od lokacije povrede i njene težine, modrica može izazvati pulsiranje, bol ili utrnulost.

Šta da uradite kada uganete zglob ruke

Kada se početni bol i otok smanje, trebalo bi češće pokušavati da istegnete i pomerite povređeni prst. Izbegavajte bilo kakve pokrete ili radnje zbog kojih se vaš bol značajno povećava.

Lagano masiranje mesta povrede i okoline može pomoći u poboljšanju vremena oporavka podstičući protok krvi do mesta. Ovo, takođe, može pomoći u razbijanju mrtvih krvnih zrnaca i tkiva.

Vreme oporavka u velikoj meri zavisi od težine povrede i lokacije. U većini slučajeva stanje počinje da se poboljšava roku od tri do četiri dana. Složenijim ili težim slučajevima može biti potrebno nekoliko nedelja ili više da se potpuno izleče.

Tretiranje pomodrelog nokta

Kada se pod noktom razvije modrica, pritisak se može povećati i izazvati bol.

Ako ovaj pritisak postane ozbiljan, nokat može otpasti. U većini slučajeva, nokat će ostati na svom mestu, ali možete primetiti promenu boje oko mesta povrede.

Sve što niste znali o hematomima, a trebalo bi da znate

Modrica će ostati vidljiva nekoliko meseci dok zahvaćeni deo nokta ne izraste.

Ako sumnjate da vam nokat može otpasti ili je modrica zahvata 50% ili više nokta, pozovite svog lekara. Vaš lekar će možda moći da spreči otpadanje nokta tako što će smanjiti pritisak.

Šta treba izbegavati?

Dok vam prst zarasta, dobra je ideja da se klonite svih aktivnosti koje povećavaju bol ili uključuju veliko naprezanje prsta. Može proći nekoliko nedelja pre nego što se bezbedno vratite aktivnostima poput fizičkog rada ili kontaktnog sporta.

Takođe, ne bi trebalo da pokušavate sami da uklonite povređeni nokat ili da umotate ili pričvrstite povređeni prst.

Kada tražiti medicinsku pomoć?

Razgovarajte sa doktorom ili medicinskom sestrom ako vaš razbijeni prst nanosi jak bol ili uključuje više od vrha prsta. Takođe biste trebali potražiti medicinsku pomoć ako:

• ne možete ispraviti prst
• prst je primetno savijen ili iskrivljen
• prst vam je utrnuo odmah nakon povrede i pre upotrebe leda
• simptomi se pogoršavaju nakon 24 do 48 sati osnovne nege kod kuće
• prisutne su duboke rane
• mislite da će nokat otpasti ili da modrica zauzima više od polovine nokta
• krvarenje ili gnoj se javljaju na mestu rane
• osetili ste čudnu buku poput loma ili pucanja u vreme povrede
• mesto povrede ostaje izuzetno otečeno duže od 48 sati

Hladne ili tople obloge – kako da znate?

Razbijeni prst je uobičajena povreda koja uključuje traumu prsta. Iako mogu biti vrlo bolni, većina smrskanih prstiju zaraste nakon nekoliko dana kućne njege.

Odmor, led, uzdizanje i upotreba bolova i antiinflamatornih lekova su generalno najbolji način za trenutno i dugoročno olakšanje od ove povrede.

Potražite lekarsku pomoć u slučaju povreda koje uključuju zglobove, imaju primetne abnormalnosti ili pauze, izazivaju jak bol ili ne reaguju na osnovni tretman.