filteri close
Objavljeno: 28.12.2019. Image source: Foto:Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Uganuće zgloba je povreda njegovih ligamenata, žilavih traka vlaknastog tkiva koje povezuju kosti jednu za drugu unutar zgloba. 

Ligamenti koji spajaju kosti mogu biti pokidani bilo kojim ekstremnim zaokretom, savijanjem ili udarcem koji iznenada forsira zglob u položaj izvan uobičajenog opsega pokreta.

Postoje tri nivoa uganuća:

Blaga (nivo I) - ligamenti zgloba su istegnuti ili imaju mikroskopske povrede.
Umerena (stepen II) - Oštećenje je teže, a neki ligamenti zgloba mogu biti delimično pokidani.
Teška (III stepen) - Jedan ili više ligamenata zgloba su u potpunosti pokidani ili otkinuti tamo gde su uobičajeno pričvršćeni za kosti.

Uganuće ručnog zgloba prilično je retko u svakodnevnim životim aktivnostima i na radnom mestu. Pod određenim vremenskim uslovima, kao što je ledena kiša ili posle snežnih padavina, uganuće zgloba najčešće je uzrokovano padom u kome osoba se dočeka na ruku prilikom pada.

Kod sportista, uganuće i druge povrede zgloba ruke predstavljaju 3% do 9% svih sportskih povreda. Posebno su česti kod muškaraca koji igraju ragbi, košarku ili bejzbol. Pored toga, najmanje 36 olimpijskih disciplina povezano je sa neuobičajeno visokom stopom uganuća ručnih zglobova, uključujući hokej na rolerima, bejzbol, boks, košarku, odbojku, dizanje tegova, hokej na ledu, rvanje i džudo.

Među skijašima, uganuća zgloba najčešće se javljaju kada skijaš padne a i dalje drži skijaške štapove ili mu je još uvek štap vezan za ruku. Padovi su takođe čest uzrok uganuća i preloma zgloba među snouborderima i klizačima na ledu. Kod skakača u vodu sa platforme, iskrivljenje zgloba može se dogoditi kada zglob apsorbuje neobično snažan udar dok sportista ulazi u vodu. Uganuća zgloba, takođe, se javljaju u sportovima kao što su tenis i rvanje jer je ručni zglob podvrgnut ekstremnim potezima uvijanja tokom ovih sportova.

Simptomi

Kod blagog uganuća ručnog zgloba, vaš zglob može biti blago natečen i osetljiv, a verovatno ćete osetiti i blagi bol kada ga pomerate.

Izlaze vam MODRICE? Evo šta je mogući uzrok

Kod jačih uganuća, oteklina može promeniti oblik zgloba, a možda ćete imati i modrice. Takođe, verovatno ćete osećati jače bolove kada pokušate da pomerite zglob, ili dok vam lekar pomera zglob tokom pregleda.

Dijagnoza

Nakon fizičkog pregleda, lekar će vas zamoliti da opišete kako ste se povredili. Uključite što više detalja. Da li je bio pad i da li se zglob izvrnuo? U kom ste položaju bili kad ste ga povredili? Ako ste sportista, vaš lekar će možda želeti od vašeg trenera kao očevidca da čuje detalje o vašoj povredi. Vaš lekar može pregledati vašu istoriju bolesti, posebno bilo koju istoriju prethodnih povreda zglobova šake ili podlaktice.

Zašto dolazi do preloma kostiju i koje su faze oporavka

Ako rezultati vaše istorije i fizički pregled sugerišu da imate teško uganuće zgloba ili prelomljenu kost, vaš lekar može naručiti rendgen zgloba. Ako su vaši simptomi ozbiljni i trajni, vaš lekar može naručiti dodatne testove kao što su snimanje magnetnom rezonancom (MRI) ili skeniranje računarske tomografije (CT). Kod nekih ljudi, posebno kod takmičara sa umerenim ili težim povredama zgloba, lekar može uraditi vrstu manje operacije nazvane artroskopija da bi direktno pregledao uganuće zgloba i utvrdio da li ima znakova oštećenja.

Očekivano trajanje

Kod blažih uganuća simptomi se obično poboljšavaju u roku od dva do tri dana. Jače uganuće mogu potrajati nekoliko nedelja ili čak meseci kako bi se potpuno zacelilo.

Prevencija

Da biste sprečili da zglob naprsne prilikom pada, ostanite u zatvorenom prostoru kada je napolju poledica. Ako morate izaći, obucite cipele sa potplatima koji pružaju prianjanje tokom klizavih uslova i pažljivo obratite pažnju na površinu po kojoj hodate.

Da biste sprečili uganuće zgloba vezane za sport, nosite zaštitnu opremu koja podupire zglob. Naročito, snouborderi i klizači trebali bi da zaštite zglobove upotrebom štitnika za zglobove ili utega. Skakači sa platformi mogu da nose zaštitnu traku, uloške koji ograničavaju istezanje zgloba.

Da biste sprečili uganuće ručnih zglobova povezanih sa skijanjem, izaberite skijaške štapove koji imaju žlebove za prste. 

Lečenje

Za blaže uganuće ručnog zgloba, početni tretman se pridržava sledećih pravila:

• Odmrajte zglob
• Ledene obloge da biste smanjili oticanje
• Pričvrstite ga elastičnim zavojem
• Podignite povređeni zglob

Vaš lekar, takođe, može da vam predloži nesteroidni protivupalni lek (NSAIL), poput ibuprofena, kako bi se olakšao bol i olakšao oticanje.

Za umerena uganuća zgloba, posebno kod profesionalnih sportista ili takmičara, zglob se može imobilizovati potporom zgloba po preporuci lekara tokom sedam do 10 dana. Ako imate ozbiljniju povredu zgloba, trebaće vam fizikalna terapija čim simptomi to dozvole. Sportisti se obično mogu vratiti takmičenju kada simptomi nestanu, mada je možda preporučljivo zaštititi povređeni zglob potporom. Kada jak uganuće zgloba uzrokuje značajnu nestabilnost u zglobu, možda će biti potrebna operacija.

Kada otići kod doktora

Odmah idite kod svog lekara kad god imate simptome teško istegnutog zgloba, posebno ako vam je zglob deformisan ili jako natečen ili ako vas bol sprečava normalno pokrećete taj zglob u bilo kojem pravcu. Kod blažih uganuća idite  lekaru ako se simptomi zgloba ne poboljšaju u roku od dva do tri dana nakon povrede.

Sve što niste znali o hematomima, a trebalo bi da znate

Prognoza

Budući da većina uganutih zgloba vremenom zaraste, dugoročni izgledi su obično odlični. Ovo se posebno odnosi na ljude koji nisu profesionalni sportisti koji se bave sportovima koji iskrivljavaju ili savijaju zglob. Među sportistima sa teškim uganućima, artroskopska operacija je obično uspešna.