filteri close
Objavljeno: 25.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/bluebirdprovisions
300x600

Opet je to doba godine kada počinjemo da razmišljamo o svojoj liniji.

Konzumiranje bujona od kostiju za mršavljenje je možda najnoviji trend, ali je bujon od kostiju zapravo bio osnovni proizvod u ishrani i medicini hiljadama godina. 

Međutim, da biste razumeli zašto se neki ljudi okreću bujonu od kostiju u svrhu mršavljenja, prvo bi trebalo da razumete paleo dijetu, koja je postala popularnija poslednjih godina.

Paleo dijeta prati obrasce ishrane naših predaka. Ponekad se naziva dijeta kamenog doba ili ishrana pećinskog čoveka, dozvoljena hrana može uključivati samo ono što su naši preci mogli postići lovom, sakupljanjem i ribolovom. Teorija iza paleo dijete je da su današnje hronične bolesti i porast gojaznosti posledica poljoprivredne revolucije, koja je uvela više žitarica i mlečnih proizvoda u ljudsku ishranu. 

Međutim, paleo dijeta je odlična kao polazna tačka kada želimo da smršamo ali njeno predugo držanje može dovesti do nedostatka nekih ključnih vitamina i minerala, uključujući kalcijum. 

Kako funkcioniše dijeta sa bujonom od kostiju?

Dijeta sa bujonom od kosiju je 21-dnevni režim koji integriše dva neuzastopna dana gladovanja na bazi bujon od kostiju sa pet dana paleo dijete. Dani bujona od kostiju deluju kao povremeni post, koji je nadoknađen petodnevnom ishranom sa malo ugljenih hidrata.

Ako planirate da isprobate dijetu sa bujonom od kostiju, izaberite dva dana kada ćete piti bujon od kostiju i to 6 šolji bujona tokom dana. Ti dani se završavaju sa proteinskom užinom. Ostalih pet dana, vaši obroci treba da se sastoje od proteina, povrća bez skroba i malo masti. 

Mi stvarno lažemo sebe oko toga koliko jedemo?!

Nakon 21 dana, onda prelazite na plan održavanja, jedeći dozvoljenu hranu 80% vremena. Tokom ostalih 20% možete uključiti mlečne proizvode, alkohol i druge poslastice koje nisu u planu ishrane. Iako se dijeta sa bujonom od kostiju reklamira kao brz način da se izgubi do 6 kilograma, napominjemo da postoji minimalan broj istraživanja o njenoj efikasnosti.

Postoje i neki potencijalni rizici od dijete sa bujonom od kostiju, uključujući toksičnost metala koji ulazi u vaš sistem preko životinjskih kostiju, i gastrointestinalne nelagodnosti kao što su nadimanje i zatvor. Vremenom bi to moglo dovesti i do nedostataka vitamina.

Kako napraviti sopstvenu bujon?

Ako odlučite da se bacite na dijetu sa bujonom od kostiju, napravite sopstveni bujon od kostiju, što je svakako bolje od onoga što ćete naći u prodavnici a i uštedećete novac.

Bujon od kostiju ostavlja osećaj sitosti i pruža dovoljno hidratacije jer se koštana čorba uglavnom sastoji od vode. Za recept za bujon od goveđe kosti, trebaće vam četiri kilograma goveđih kostiju, dve srednje neoljuštene šargarepe, jedan praziluk srednje veličine, jedan crni luk srednje veličine, jedna glavica belog luka, par stabljika celera, malo crnog bibera, malo jabukovog sirćeta, i dva lovorova lista. Osnovna oprema koja će vam trebati uključuje lonac od osam litara i cediljku. Savet je da se ovaj bujon kuva duže od osam sati za što bolji ukus. Iako je ovo dug process pripreme, na kraju se isplati - možete svoj ukusni bujon držati zamrznutim do šest meseci.

Za one koji imaju problema sa imunitetom, trudnice, dijabetičare i oni koji imaju istoriju poremećaja u ishrani, stručnjaci savetuju da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što se posvetite dijeti sa bujonom od kostiju.