filteri close
Objavljeno: 17.03.2024. Image source: Pixabay
300x600

Sa prolećem i lepim vremenom dolazi i sređivanje kuće. Ako ste do sada odlagali ovu obavezu, vreme je da krenete u akciju, a mi vam predlažemo da napravite listu obaveza koje treba da obavite i počnete da čistite deo po deo kuće. 

Na listi obaveza za čišćenje svake prostorije moraju se naći – čišćenje poda, pranje prozora i brisanje prašine.

Čišćenje poda

Drveni podovi i vrata brzo se prljaju. Što ih više čistite, to im se brže skida sjaj, pa su onda i podložniji prljanju, te bi valjalo da ih s vremena na vreme premažete nekim sredstvom koje sadrži vosak.

Prilikom čišćenja podnih obloga, bilo da je reč o parketu ili laminatu, vodite računa o tome koliko vode koristite jer je ona najveći neprijatelj podova. Najbolje je da za njihovo čišćenje koristite gotove proizvode koji su uglavnom napravljeni na bazi voska. Takođe, vodite računa i o tome od kog materijala su napravljene krpe za brisanje laminata. One od mikrovlakana upijaju mnogo vode, pa bi zato bilo bolje da koristite pamučne.

Cveće kao lek za dušu: Zašto njegovo gajenje može da poboljša mentalno zdravlje

Pranje prozora

Magičnom krpom i sredstvom za čišćenje staklenih površina brzo i lako očistićete prozore u stanu.

Ipak, najveći problem svim domaćicama predstavlja čišćenje uglova prozorskih stakala gde se skuplja mnogo prljavštine. Možete ih očistiti starom četkicom za zube natopljenom sredstvom za čišćenje stakla.

Brisanje prašine

Kada je brisanje prašine u pitanju predlažemo vam da sami koristite efikasno sredstvo za čišćenje, manje štetno za ljudsko zdravlje, a čak i jeftinije od raznih hemikalija.

Svi ovi sastojci su netoksični:

  • sirće - univerzalni čistač
  • maslinovo ulje - neće dozvoliti da se prašina tako lako skuplja
  • esencijalno ulje limunove trave - deluje antibakterijski, odbija insekte, prelepo miriše

7 pravila za sigurno pranje veša kojim ćete izbeći stvaranje bakterija