filteri close
Objavljeno: 24.04.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

U svetu je do sada od virusa korona umrlo više od 195.000 ljudi, a oporavilo se više od 775.500.

Do sada je na globalnom nivou registrovano preko 2.799.590 slučajeva zaraze.

I dok se brojevi, iza kojih stoje imena stvarnih, ugroženih ljudi, menjaju iz minuta u minut, i u svetu je situacija prilično promenljiva.

Dok neke države postepeno ublažavaju mere borbe protiv korone, u drugima virus tek uzima zalet.

Nepoznanica je mnogo, pretpostavki još više, uz mnoštvo otvorenih pitanja.

Srbija protiv korone: Još 5 preminulo, od ponedeljka počinje POSTEPENO UBLAŽAVANJE MERA!

Iz Sjedinjenih Američkih Država stiže vest da lekari i zdravstveni stručnjaci apeluju na ljude da ne piju i ne ubrizgavaju sredstva za dezinfekciju, pošto je američki predsednik Donald Tramp predložio da bi naučnici trebalo da istraže unošenje sredstva za čišćenje u telo kao način za lečenje od virusa korona.

U Sjedinjenim Američkim Državama registrovano je čak 894.609 zaraženih, a broj smrtnih ishoda gotovo da je dvostruko veći nego u Italiji, i iznosi 50.947. Samo u poslednja 24 sata preminulo je 711 osoba.

Čak i uz pretpostavku da je epidemija već dostigla vrhunac, vrlo je moguće da će u narednih nedelju dana ukupan broj preminulih premašiti 58.000, što je broj Amerikanaca koji su izgubili život u ratu u Vijetnamu, navodi Si-En-En.

COVID-19 može izazvati srčani udar, ali drugačiji od uobičajenog

U Velikoj Britaniji u poslednja 24 sata registrovano je 5.386 novih slučajeva zaraze, dok je 768 osoba izgubilo bitku sa virusom. Ukupan broj zaraženih popeo se na 143.464, dok je broj preminulih 19.506.

Sajt koji je pokrenula britanska vlada omogućava ljudima koji idu na posao i za vreme pandemije i članovima njihovih porodica da zakažu testiranje na lokacijama za testiranje iz automobila ili naruče komplete za testiranje u kućnim uslovima.

U Holandiji je samo u poslednja 24 sata broj mrtvih porastao za 112 (ukupno 4.289), dok je broj registrovanih među zaraženima veći za 806.

Anksioznost u periodu korone: Kako misliti o budućnosti?

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeležen 3.021 novi slučaj zaraze (ukupno - 192.994), i 420 smrtnih slučajeva.

Juče je u ovoj zemlji prvi put zabeležen veći broj izlečenih od novozaraženih.

Italija čeka odluku Vlade o tome kako će izgledati život nakon 4. maja. Do tada se sve zasniva na „videćemo”, „još ne znamo” i vrlo nejasnim odgovorima, koji zbunjuju građane koji se sve više pitaju šta je uzrok ovoj konfuziji i zašto je u Italiji zabeležen toliki broj žrtava, zašto je situacija toliko drugačija nego u nekim drugim zemljama, na primer Nemačkoj, prenosi RTS.

U Španiji je u protekla 24 sata preminulo 367 osoba, što je najmanji broj žrtava na dnevnom nivou za više od mesec dana, a prvi put od početka epidemije registrovano je više izlečenih nego obolelih.

Ukupan broj zaraženih u Španiji do danas je 219.764.

Ako vam treba psihološka pomoć, NE USTRUČAVAJTE SE! Pozovite ovaj broj

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca uporedio je Istanbul sa kineskim gradom Vuhanom, u kojem je počela epidemija koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, u Turskoj je potvrđeno 104.912 slučajeva koronavirusa, a preminula je 2.600 osoba.

Pandemijom su sve više pogođene i države južne Zemljine hemisfere. 

Broj registrovanih slučajeva u Brazilu veći je od 51.000, dok je u Peruu potvrđeno 20.914 slučajeva. 

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Ekvadoru je među najvišim u svetu, a analiza NJujork tajmsa sugeriše da je preminulih 15 puta više nego što je zvanično saopšteno.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Slovenci ponovo mogu pred matičara. Održavanje venčanja ponovo će biti dozvoljeno u Sloveniji od utorka, 28. aprila, najavio je ministar javne uprave Boštjan Koritnik. 

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 7 novih slučajeva zaraze, a još jedna osoba je preminula od posledica koronavirusa (ukupno - 80).

U Crnoj Gori zabeležena je šesta žrtva koronavirusa, dok su još 3 osobe pozitivne na novi virus.

U Hrvatskoj je prvi put zabeležen veći broj oporavljenih od broja trenutno bolesnih. 

Oporavile su se 982 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva 976.

Izvor: RTS, B92; Medik