filteri close
Objavljeno: 23.04.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Srčani udar izazvan koronavirusom nije tipičan srčani udar, tvrde stručnjaci.

HealthDay News preneo je vest da je grupa od 18 pacijenata sa teškom kliničkom slikom infekcije koronavirusom u jednoj bolnici u Njujorku pokazalo klasične znake srčanog udara na elektrokardiogramima.

Ipak, detaljan lekarski pregled svakoga od njih otkrio je da više od polovine pacijenata nije imalo blokadu u arteriji, što je tipičan okidač srčanog udara.

Žene, ovo je jedan od najbržih načina prenošenja koronavirusa, o kome se vrlo malo govori

Trinaest od osamnaest pacijenata umrlo je od uzroka povezanih sa srčanim problemima tokom boravka u bolnici.

Ovi nalazi, objavljeni 17. aprila u časopisu New England Journal of Medicine, ukazuju na to da postoji nešto kod delovanja koronavirusa što može naštetiti srcu na netipične načine.

Doktor Satjit Bhusri, kardiolog iz Njujorka, izjavio je: „Dok nastavljamo da učimo o uticaju koji COVID-19 ima na naše srce, počeli smo da identifikujemo jedinstvene i neobične efekte. 

Tako smo imali pacijente su abnormalnim EKG-ovima, koji klasično mogu izgledati kao akutni srčani udar, ali bez očiglednog nalaza blokirane arterije. 

Kod nekih od preminulih pacijenata uzrok srčanih problema usled infekcije koronom mogao bi biti i stres, psihološki i fizički"

Nesklad između EKG nalaza i nepostojanja začepljenosti aorte postoji i kod srčanih bolesnika koji pate od sindroma „slomljanog srca”, a čiji je problem najčešće izazvan stresom.

Anksioznost u periodu korone: Kako misliti o budućnosti?

Za pomenutih 18 pacijenata u bolnici u Njujorku, lekari su rekli da je klasični „povišen ST segment” očitao srčani udar. Deset pacijenata pokazalo je porast ST parametra u trenutku kada su primljeni u bolnicu, dok ih je osam pokazalo tokom boravka u bolnici.

Međutim, na osnovu skenerske koronarografije, za 10 pacijenata (56%) utvrđeno je da imaju „nekoronarnu povredu miokarda”. 

Laički rečeno, to znači da su doživeli srčani udar koji nije bio izazvan blokadom u arteriji. 

Pa šta je onda moglo prouzrokovati smrtne ishode ili povrede srca koje je doživelo tih 10 pacijenata?

Nije jasno, ali lekarski tim smatra da do povreda srca može doći usled niza uzroka, uključujući pucanje plakova u krvnim sudovima, povrede usled loše kiseonizacije, koronarni grč, sitne ugruške otkrivene angiogramom ili više „direktnih” povreda vaskularnih tkiva.

Da li nas vitamin C zaista štiti od korone?

„Ova serija slučajeva naglašava složenost brige o pacijentima sa COVID-19 koji imaju EKG promene koje ukazuju na srčani udar“, napominju lekari. 

Upotreba standardnog tretmana srca, lekovi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, ponekad može biti beskorisna kod ovih pacijenata, jer „polovina od njih možda nema veće blokade“.

„Sveukupno, stopa smrtnosti u bolnicama za ove pacijente je vrlo visoka i hitno su potrebne studije koje će objasniti mehanizam delovanja koronavirusa na srce i načine lečenja”, ističu stručnjaci.

Osamnaest pacijenata kod kojih je primećen i praćen ovaj problem bili su relativno mladi, prosečne starosti 63 godine, a dve trećine njih imala je visok krvni pritisak, jedna trećina je patila od dijabetesa, a 40% njih imalo je problem sa visokim holesterolom. 

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Naučnici su napomenuli da su slični nalazi primećeni i kod kineskih pacijenata sa COVID-19 koji su doživeli srčane krize tokom nege u bolnicama u Vuhanu, originalnom epicentru pandemije. 

„Pored stvaranja opasnih ugrušaka, COVID-19 u ozbiljnijim kliničkim slikama takođe stimuliše upalni sistem, izazivajući citokinsku oluju - inflamatorni odgovor koji je van kontrole i može dovesti do oštećenja organa, bilo da su to srce, pluća ili bubrezi”,objašnjavaju lekari.

Šta da radite ako vas ZABOLI ZUB tokom vanrednog stanja?