filteri close
Objavljeno: 20.04.2020. Image source: ivabalk/Pixabay
300x600

Vitamin C je moćan antioksidans, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i sprečava ćelijska oštećenja u organizmu.

Takođe je uključen u mnoge biohemijske procese, značajne za jačanje imuniteta.

Preporučena dnevna doza

Preporučena dnevna doza vitamin C je 90 mg dnevno. Dojiljama je potrebno dodatnih 30 mg dnevno, a pušačima dodatnih 35 mg dnevno.

14 simptoma NEDOSTATKA vitamina C

Ishrana bogata voćem i povrćem obezbeđuje dovoljnu količinu vitamin C, tako da u najvećem broju slučajeva nije potrebno koristiti suplemente.

Samo 1 narandža, na primer, obezbeđuje 77% preporučenog dnevnog unosa, dok 1 šolja kuvanog brokolija sadrži čak 112% preporučenog dnevnog unosa vitamin C.

Kako vitamin C utiče na zdravlje?

Vitamin C ima snažno protivupalno dejstvo, što je od izuzetne važnosti za očuvanje i jačanje imunog sistema.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B-12

Vitamin C takođe čuva zdravlje kože, pojačavajući proizvodnju kolagena, pomažući koži da služi kao funkcionalna barijera i sprečava ulazak štetnih materija u telo.

Vitamin C pojačava aktivnost fagocita, belih krvnih zrnaca koja štite telo putem konzumiranja (fagocitoze) štetnih stranih čestica, bakterija, i mrtvih ili umirućih ćelija.

Pored toga, on pospešuje rast i širenje limfocita, imunoloških ćelija koje povećavaju cirkulirajuća antitela u krvi.

Vitamin C kao prevencija?

Iako snažno deluje na imunitet, stručnjaci su jednoglasni u stavu da nas nikakva suplementacija ne može sačuvati od inficiranja koronavirusom, ukoliko smo njemu izloženi.

Gužve u prodavnicama? Dugi rukavi, podignuta kosa, plaćanje karticom, i ostale VAŽNE mere zaštite

Naime, jedini pravi način zaštite jeste pridržavanje propisanih mera socijalnog distanciranja, redovno i temeljno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja lica, i održavanje higijene u prostoru u kome boravite.

Vitamin C u lečenju koronavirusa 

Postoje dokazi iz istraživanja na životinjama i studija slučaja na ljudima da visoka doza vitamina C može smanjiti upalu pluća u teškim respiratornim bolestima uzrokovanim svinjskim gripom ili drugim virusima.

Međutim, ove doze su daleko iznad preporučene dnevne doze u regularnim okolnostima.

Šta da radite ako vas ZABOLI ZUB tokom vanrednog stanja?

U članku objavljenom u kineskom časopisu o zaraznim bolestima, Šangajsko medicinsko udruženje podržalo je introvenoznu upotrebu vitamina C u visokim dozama prilikom lečenja hospitalizovanih pacijenata, inficiranih virusom COVID-19.

Utvrđeno je da i oralno i intravenozno lečenje vitaminom C može da pomogne ljudima koji su primljeni na odeljenja intenzivne nege, skraćujući dužinu boravka na odeljenju i period trajanja mehaničke ventilacije. 

Međutim, važno je napomenuti da vitamin C još uvek nije standardni deo plana lečenja COVID-19, jer još uvek nema dovoljno potvrđenih dokaza o njegovoj efikasnosti. 

Šta morate da znate: 

  • Vitamin C vas neće sačuvati od koronavirusa ukoliko ste mu izloženi. Zbog toga ograničite kretanje, izbegavajte kontakte, i pridržavajte se propisanih mera prevencije
  • O upotrebi povećanih doza vitamin C u lečenju već obolelih pacijenata odlučuju isključivo lekari, u odnosu na stručnost i ozbiljnost kliničke slike.

Ako vam treba psihološka pomoć, NE USTRUČAVAJTE SE! Pozovite ovaj broj

  • Vitain C je rastvorljiv u vodi i ne skladišti se u telu, već se eliminiše putem urina, tako da unošenjem većih doza od preporučenih ne možete stvoriti „zalihe” vitamina C u telu.
  • Unošenje većih doza vitamin C od preporučenih može izazvati niz komplikacija, poput dijareje, kao i ometanja hemoterapije i delovanja lekova za regulisanje holesterola.
  • Ako želite da ojačate imunitet, najbolje je da pojačate unos prirodnog vitamin C, iz voća i povrća.

Vitaminski dodaci nam nisu uvek potrebni, a ponekad, ne tako retko, mogu biti i štetni