filteri close
Objavljeno: 30.07.2020. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

I muškarci i žene mogu dobiti strije.

Strije nastaju se kada vam koža naglo promeni oblik zbog rasta ili debljanja. One nisu znak da bilo šta nije u redu sa vašim zdravljem.

Trudnoća i pubertet su dva najčešća perioda u životu kada ih možete dobiti.

Isprva će se strije pojaviti kao tanka crvena ili ljubičasta linija na vašoj koži koja poprima drugačiju teksturu od okolnog sloja kože. Na kraju, većina strija izblijedi i poprimi svetlije ili gotovo prozirne boje i postane sjajna.

Rešavanje problema sa strijama na potpuno prirodan način je malo verovatno. One su vrsta ožiljaka koji retko izbledi i postane nevidljiva. Međutim, postoje neki lekovi koji mogu pomoći da se smanji pojava strija i da im pomogne da brže izblijede.

1. Vitamin A

Vitamin A se naziva retinoidom. Retinoidi čine da koža izgleda glađe i mlađe. Koriste se u mnogim kozmetičkim kremama bez recepta.

Jednostavno korišćenje lokalnog ekstrakta vitamina A ili oralno uzimanje vitamina A može doprineti zdravlju i opštem izgledu vaše kože. 

Ishrana bogata određenom hranom, poput šargarepe i slatkog krompira, takođe vam može pomoći da povećate nivo vitamina A.

Pažnja! Ne preterujte sa vitaminima u trudnoći!

U starijoj studiji iz 1996., istraživači su identifikovali retinoide kao pomoć u pojavi strija. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se identifikovali svi njeni efekti na strije.

2. Šećer

Neki se zaklinju u šećer kao prirodnu metodu mikrodermoabrazije.
Mikrodermabrazija koju izvodi dermatolog jedna je od retko klinički dokazanih metoda za postizanje da strija bledi. Izgleda da ovaj domaći lek vredi pokušati.
Utrljavanje smese sa šećerom na kožu će vam eksfolirati područje. Postupak je sledeći:

• Izmešajte jednu šolju šećera sa 1/4 šolje sredstva za omekšavanje, poput bademovog ulja ili kokosovog ulja, pre mešanja do konzistencije vlažnog peska na plaži.
• Dodajte malo limunovog soka.
• Utrljajte smešu na deo tela na kojem su strije.
• Ponavljajte nekoliko puta nedeljno dok ste pod tušem, pri tome pazite da smešu utrljavate 8-10 minuta.

3. Aloe vera

Iako postoji malo kliničkih dokaza da je aloe vera lek protiv strija, čista aloe vera je i prirodno lekovito sredstvo i omekšivač kože. To ga čini idealnim kućnim lekom za isprobavanje strija.

Svakodnevno nakon tuširanja nanesite čistu aloe veru iz biljke na strije.

4. Hijaluronska kiselina

Kolagen je protein u vašoj koži koji joj omogućava da zadrži oblik i izgleda zdravo. Kako starimo, kolagen se smanjuje na našem licu i telu.

Proizvodnja kolagena može se stimulisati sa hijaluronskom kiselinom. Hijaluronska kiselina se može apsorbovati konzumiranjem kapsule ili ekstrakta.

5. Kokosovo ulje

S obzirom da su strije ožiljci od oštećenja kože, kokosovo ulje može pomoći da brzo zaceli izgled.

Kokosovo ulje - da li je zaista zdravo i kako se pravilno koristi?

Primena devičinog kokosovog ulja na strije svakog dana može im smanjiti njihovo crvenilo. Ako niste alergični na kokos, ovo se ulje smatra sigurnim preparatom.

Ostali tretmani

Laserska terapija, mezoterapija i mikrodermabrazija su tri klinička tretmana za strije.

Mikrodermabrazija uključuje piling kože na način na koji kućni lekovi ne mogu.
Istraživanja su pokazala da je mikrodermabrazija smanjuje pojavu strija.

Mezoterapija, što je relativno nov tretman u kome se kolagen ubrizgava ispod gornjeg sloja vaše kože, takođe može biti pouzdan izbor.

Ko dobija strije?

Česte su zablude o strijama i ko ih dobija. Istina je da je genetika najjači prediktor strija.

Veće je šanse da će ih dobiti žene, posebno one koje su trudne. Ostali faktori rizika uključuju:

• biti na kortikosteroidnim lekovima
• gubitak ili brzo dobijanje kilograma
• operacija povećanja grudi

Najbolji tretman za strije je prevencija. Održavanjem hidrirane kože možete pomoći u održavanju elastina koji vašoj koži treba da sačuva od ožiljaka.
Korišćenje kreme za lokalnu upotrebu kao što je kokosovo ulje održaće vlažnu kožu i učiniti manje podložnom strijama.

Čak i bez tretmana, gotovo sve strije će vremenom izbledeti. Strije će retko ostati tako istaknute kao i kada se prvobitno pojave.