filteri close
Objavljeno: 23.02.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Veća količina vitamina ne sprečava bolesti, već ih izaziva

Velike doze vitamina C i E ne garantuju održavanje normalnog krvnog pritiska za vreme trudnoće kao što se verovalo, pokazalo novo istraživanje. Takođe, velike doze ne štite ni od drugih komplikacija, ali ako se vitamini unose u odgovarajućoj količini i pod stručnim nadzorom, onda sprečavaju mnoge bolesti.

Najnovija naučna istraživanja stručnjaka sa Unverziteta u Pitsburgu su opovrgla uverenje da velike doze vitamina C i E mogu pomoći trudnicama da održe krvni pritisak normalnim i tako spreče stanja opasna po život i majke i bebe.

Velike doze vitamina C i E ne mogu da budu preventiva od visokog pritiska u trudnoći i rizika komplikacija koje nastaju zbog toga, kao što su stanje preeklamsije i najtežih stanja eklamsije kada dođe do otkazivanja rada bubrega, zaključak je rezultata istraživanja.

Prelepe vesti iz SAD: rodio se dečkić čijoj je majci presađena materica!

Testiranje, koje je trajalo četiri i po godine i kojim je bilo obuhvaćeno oko 5.000 trudnica,  pokazuje da je kod svega 10 odsto žena uzimanje velikih doza vitamina C i E delovalo na normalizaciju krvnog pritiska tokom trudnoće.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu "Nju Ingland džurnal of medisin", obavljeno je u dve grupe - jedna je uzimala velike vitaminske doze, a druga "lažnu" pilulu, odnosno placebo.

"Niko ne može da preporuči vitaminsku terapiju za održavanje krvnog pritiska u normalnim granicama kod trudnica", objasnio je doktor Džejms Roberts sa Univerziteta u Pitsburgu.

Kako gojaznost u trudnoći utiče na IQ i motoriku deteta

"Da bude jasno, vitamini C i E nisu rešenje problema", naglasio je ovaj stručnjak, vođa istraživačkog naučnog tima.

Time je opovrgnuto mišljenje da velike vitaminske doze C i E mogu da spreče stanja preeklamsije kada se javlja visok krvni pritisak i protein u urinu.

To dovodi do zadržavanja vode u organizmu trudnica i raznih problema sa oticanjem delova tela.

Ukoliko se preeklamsija ne suzbije na vreme, pa dođe do skoka krvnog pritiska i otkazivanja bubrega, onda su u velikoj, često smrtnoj opasnosti i trudnica i beba.

Preeklamsija je česta u nerazvijenim i zemljama u razvoju, tamo je u čak 60 odsto slučajeva uzrok smrti trudnica i porodilja.

Preterana upotreba izaziva, a ne leči bolesti

Vantelesna oplodnja u Srbiji – dostupan novi broj za informacije

Doktor Roberts je, takođe, naglasio da je istraživanje pokazalo da velike doze vitamina C i E ne mogu da spreče ni druge probleme u trudnoći, kao što su da se izbegne da porođaj bude izvršen carskim rezom ili kada je reč o bebi, da se spreči njena mala telesna težina ili mogući respiratorni sindrom, uzroci smrtnosti novorođenčadi.

Doktor Roberts je, takođe, rekao da rezultati još dva testa sa velikim dozama vitamina dovode do zaključka da preterana upotreba može da dovede do nekih bolesti, čak i do povećanja krvnog pritiska.

Ipak, vođa ovog istraživanja naglašava da preporučene količine vitamina sprečavaju mnoge bolesti i da ih ne treba uzimati bez stručne kontrole.

U SAD, na primer, trudnicama se savetuju određene multivitamnske doze, u posebnim formulama za buduće mame koje se pridržavaju balansirane dijete, izjavila je doktorka Ketrin Spong iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje deteta i humanu rerodukciju, koji je pomogao testiranje trudnica.

U SAD je stanje preeklamsije u 15 odsto slučajeva uzrok prevremenog porođaja i životne ugroženosti i majke i bebe.

Neki stručnjaci smatraju da ni rezultati najnovijih istraživanja o velikim vitaminski dozama za trudnice, koji su objavljeni u medicinskom časopisu, nisu pouzdani jer je u kontrolnoj grupi oko 70 odsto trudnica već ranije uzimalo vitamine pre nego što su se uključile u testiranje i počele da piju placebo.