filteri close
Objavljeno: 12.01.2020. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Odnosi se na žene koje imaju problema sa matericom, ispitivanja su jako pozitivna i daju dobre rezultate

Zaista lepe i ohrabrujuće vesti nam stižu iz SAD: Dženifer Gobrekt rodila je zdravog sina carskim rezom, koga je nazvala Benždamin Tomas Gobrekt i tako u 34. godini postala majka.

Ovo jeste zaista lepa vest, ali ako se pitate zašto je vredna vaše pažnje, pa prosto – Dženifer je rođena bez materice i za nju su trudnoća i rođenje bili bukvalno nemogući. Sve dok joj nije obavljena transplantacija materice od preminulog donora.

Dženifer je tako postala druga majka koja je uspešno začela i rodila posle presađivanja materice, u sklopu istraživanja u studiji o transplantaciji ovog organa kao još jednoj opciji za žene koje se suočavaju sa neplodnošću, ojbaljeno je u Žurnalu Penn Medicine u Filadelfiji, a preneo je CNN.

Dženifer i njen suprug Dru Gobrekt nazvali su ovo rođenje „čudom”.

Fibromijalgija - bolest koja češće pogađa žene

I sigurni smo da nisu samo oni srećni, jer će rođenje malog Bendžamina sigurno doneti novu nadu i ohrabriti parove u želji da postanu roditelji.

Kao što svi znamo, materica je organ u kojoj beba raste kada je žena trudna, ali ponekad neke zdravstvene komplikacije mogu dovesti do toga da se ovaj organ ne razvije kako treba. Za Dženifer, to je bilo retko stanje zvano Rokitanski sindrom. Ovaj poremećaj podrazumeva nedovoljan razvitak vagine, grlića materice, materice i falopijanovih tuba kod žena koje imaju ženski genetski kod (46hh). Uzrok nastajanja je nepoznat. Neke žene imaju rudimentarne ostatke materice ili tuba. Spoljašnji izgled genitalija je potpuno normalan.

Ona je utvrdila svoje stanje u 17. godini, kada joj je postalo čudno što nikada nije imala menstruaciju.

Procenjuje se da žene koje su neplodne zbog materičnih problema izazvanih abnormalnostima u ovom organu, kao što je Rokitanski sindrom, utiču na jednu od 500 žena.

Zahvaljujući stalnom istraživanju i napretku nauke, sada je jedna od eksperimentalnih opcija transplantacija materice.

Problemi pred ciklus su mnogo jači od običnog PMS-a? Proverite, možda imate PMDP

Dženifer i Dru bili su deo zajednice parova koji imaju problema sa neplodnošću uzrokovane matericom i tako su saznali za ove eksperimentalne tretmane. On nije želeo da pristupi ispitivanju jer je verovao da su riziki veliki i da su male šanse da uđu u program uopšte, ali je ona insistirala, tako da su se prijavili.

Kada su prihvaćeni, morali su da čekaju da se pojavi donor, a kada je stigao organ, Dženifer je podvrgnuta operaciji koja je trajala 10 sati. Operacija uključuje pravilno stavljanje organa, oblika obrnute kruške, među kukove, a onda i povezivanje krvnih sudova materice i primaoca organa.

Uspešna transplantacija znači čak da će žene početi da dobijaju menstruacije, što će za većinu biti prvi put.

Naravno, Dženifer je pila lekove koji smanjuju mogućnost da će telo odbaciti presađeni organ.

Treba napomenuti da je praksa da se posle rođenja deteta presađeni organ ukloni, što je bio slučaj i sa Dženifer, nakon čega više nije morala da bude na lekovima.

Šta je "sindrom lenje domaćice" i kako može da vas zavara ako ne obratite pažnju

Da se vratimo proceduri. Pola godine nakon operacije lekari su mogli direktno da u novi organ prebace embrion, koji je prethodno napravljen koristeći njeno jaje i njegovu spermu.

Nakon toga je nastao za njih težak period od 10 dana posle koga je mogao da se obavi test krvi da bi se potvrdilo da je transfer embriona bio uspešan i da je ona zaista trudna.

Kada su dobili potvrdni poziv, oboje su zaplakali! „Nikada nismo ni pomišljali da bi rođenje moglo da bude opcija za nas! Uvek smo mislili da ćemo usvojiti dete”, rekao je Dru.

Njih troje su sada dobro i odlično im ide kao novoj porodici.

Majka doniranog organa, koja je želela da ostane anomina, rekla je da je „izuzetno ponosna” što je mogla da bude deo Dženiferinog putovanja.

Ovi poslovi najviše utiču na zdravlje srca kod žena

No, da se vratimo za čas u realnost. Opcija presađivanja materice još je u eksperimentalnoj fazi, iako su dve bebe rođene ovim putem. Istraživački tim planira da ovim putem dobije pet beba pre nego što objavi konačni izveštaj, kada ćemo znati koliko je ovaj za sada eksperiment blizu toga da postane prava mogućnost.

Ali, da je lepo i da budi nadu – to svakako.