filteri close
Objavljeno: 16.11.2019. Image source: rawpixel/Pixabay
300x600

Novo istraživanje je pokazalo da su žene u određenim profesijama izložene većem riziku od razvoja srčanih zdravstvenih problema od drugih.

I dok istraživači već decenijama ukazuju na nekoliko životnih faktora koji povećavaju rizik od srčanih bolesti – poput nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i pušenja, postoji jedan faktor rizika kome se nije poklanjalo toliko pažnje koliko zaslužuje. 

Naime, u pitanju je nečije zanimanje. 

Srčane palptacije ili nepravilan rad srca: Evo kad je vreme za uzbunu

Nedavna istraživanja pokazala su da je moguće povezati zanimanje neke osobe s povećanim rizikom od srčanih bolesti ili drugih kardiovaskularnih problema.

Na primer, jedna studija japanskih istraživača otkrila je da se pojedinci na rukovodećim pozicijama, bez obzira na to o kojoj se privrednoj grani radi, suočavaju sa većim rizikom od srčanih bolesti.

Na ovogodišnjem naučnom skupu američkog udruženja koje se bavi zdravljem srca naučnici sa Univerziteta Drekel u Filadelfiji predstaviće istraživanje o tome kako su određene vrste poslova povezane sa razvojem srčanih bolesti.

Istraživači su tražili moguću povezanost između zdravstvenog stanja srca i različitih zanimanja u grupi od više od 65.000 žena čija je prosečna starost 63 godine i koje su već prošle kroz menopauzu.

13 zlatnih pravila za žene u menopauzi

Kao deo njihovog istraživanja, naučnici su klasifikovali učesnike prema merama kardiovaskularnog zdravlja.

Sveukupno, primetili su da je gotovo 13% žena u studiji imalo loše kardiovaskularno zdravlje.

5 razloga da se čija seme nađe u obroku svake žene

Takođe su pronašli povezanost između konkretnih poslova i povećanog rizika od srčanih zdravstvenih problema kod ovih pacijentkinja.

Žene koje su se bavile socijalnim radom imale su 36% veću verovatnoću da imaju problema sa zdravljem srca od žena sa drugim zanimanjima, a žene koje su veći deo života provele radeći u maloprodajnim objektima pokazale su 33% veći rizik od kardiovaskularnih problema.

Medicinske sestre, psihijatri i kućne pomoćnice imaju za 16% veću verovatnoću da će razviti neki od srčanih problema. Među njima, posebno su medicinske sestre pokazale14% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nauka potvrdila: Žene su osetljivije na sukob između poslovnih i porodičnih obaveza

Ipak, tim je takođe pronašao povezanost između nekih zanimanja i nižeg rizika od kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Žene koje su radile kao posrednici i prodajni agenti imale su 24% manji rizik od srčanih problema od onih na drugim poslovima, dok su žene koje su bile zaposlene kao administrativni asistenti pokazale 11% manji rizik od kardiovaskularnih problema.

„Stres na poslu” ponekad je samo izgovor