filteri close
Objavljeno: 16.05.2024. Image source: Medik
300x600

Obolelima se daje godinu dana života, on proslavio godinu dana bez raka

Australijski profesor Ričard Skojler, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za rak, proslavio je godinu dana bez raka nakon što je prošao kroz potpuno novi tretman baziran na sopstvenom istraživanju.

Profesor Skojler je prošle godine tokom odmora u Poljskoj saznao da boluje od neizlečivog glioblastoma, najagresivnijeg oblika tumora na mozgu. Ovaj tip raka obično uzrokuje smrt u roku od godinu dana, ali je profesor Skojler zahvaljujući sopstvenom istraživanju melanoma odlučio da se ne preda.

"Ne mogu da budem radosniji", rekao je profesor Skojler nakon što je MRI sken pokazao da nema znakova povratka raka. Ovaj proboj je rezultat eksperimentalne terapije koja kombinuje lekove pre operacije kako bi se imunološki sistem obučio da napada ćelije raka.

Promena raspoloženja je nekad glavni simptom opake bolesti!

"Osećam se najbolje u poslednjih nekoliko godina", dodao je.

Glioblastomi su najčešći maligni tumori mozga kod odraslih. Oni brzo rastu i šire se, a zbog svoje heterogenosti često su otporni na lečenje. Prosečno preživljavanje je između 12 i 18 meseci, ali se nada da će novi pristupi poput imunoterapije, koja uči telo da prepoznaje i napada ćelije raka, promeniti ovu statistiku.

Profesor Skojler je prvi pacijent na svetu koji je primio kombinaciju imunoterapijskih lekova pre operacije, zajedno sa personalizovanom vakcinom. Ovaj tretman je rezultat njegovog dugogodišnjeg rada sa koleginicom i prijateljicom, profesorkom Georginom Long, sa kojom je zajedno proglašen Australijancem godine za 2024.

"Ovo je tek početak", rekla je profesorka Long. "Imamo mnogo podataka koje sada treba da analiziramo i na osnovu kojih ćemo dalje razvijati terapije."

Prvi pacijenti primili eksperimentalnu terapiju protiv kancera

Ovaj pionirski tretman daje nadu hiljadama pacijenata širom sveta koji se bore sa glioblastomom. Doktor Rodžer Stup, poznat po svojim protokolima za lečenje ovog tumora, izjavio je da je još rano za slavlje, ali da je postignuti rezultat značajan korak napred.

Humanitarna organizacija Brainstrust takođe je izrazila podršku.

"Svi mi želimo što više vremena sa voljenima", rekla je Helen Bulbek iz Brainstrusta. "Čestitamo doktoru Skojleru na godinu dana bez raka i želimo mu mnogo zdravih i srećnih godina."

Profesor Skojler naglašava važnost daljeg istraživanja:

"Ova eksperimentalna terapija daje nadu, ali je potrebno dalje istraživanje kako bismo pomogli većem broju ljudi."