filteri close
Objavljeno: 21.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Nismo čak ni svesni šta mogu da nam urade

Različiti elementi kao stres, dehidracija, ishrana ili alergija mogu biti uzrok glavobolje, ali ljudi često zanemaruju tu činjenicu.

Nutricionisti ističu da treba obratiti pažnju na određene napitke koje svakodnevno unosimo, jer mogu postati okidač za glavobolju.

Leto je, visoke su temperature, pa pojačano konzumiramo neke od napitaka koji mogu samo pojačati glavobolju ili je izazvati.

Kod glavobolja ne pomaže svaki lek: Ove ne bi trebalo koristiti

Ovo su neka od njih:

Energetska pića

Ekspert upozorava da su neka energetska pića prepuna dodatnog šećera, kofeina i suplemenata koji pomažu u povećanju energije. Iako mogu pružiti kratkotrajan energetski podsticaj, naknadni pad energije može prouzrokovati glavobolju i umor zbog dehidracijskog efekta šećera i kofeina, objašnjava nutricionista.

Sokovi od voća

Voćni sokovi su često prebogati šećerom, što može uticati na nervni sistem. Konzumiranje samo soka može prouzrokovati brz rast i pad šećera u krvi, što je okidač za glavobolju.

Stručnjak za ishranu preporučuje odabir hladno ceđenih sokova, uglavnom od povrća, s više vlakana i manje šećera. Budite oprezni da ne sadrže dodatne šećere, a da sastojci budu samo voće i povrće bez konzervansa.

Pivo i vino

Nutricionista ističe da alkohol deluje kao dijuretik, što potiče gubitak tečnosti i elektrolita. Za razliku od jakih alkoholnih pića, pivo i vino mogu imati veći dijuretski efekat, što može prouzrokovati dehidraciju i glavobolju.

Kafa

Možda vam nikada nije palo na pamet da kafa može biti problematična. Iako vam je potrebna jutarnja kafa, preterana konzumacija može biti štetna.

Gojaznost izaziva česte glavobolje?

Jedna šolja kafe može pomoći protiv glavobolje, ali više od toga može uzrokovati snažnu glavobolju, kaže Sidni Grin. On dodaje da kofein sužava krvne sudove, a kada napusti telo, širenje krvnih sudova i povećan pritisak krvotoka mogu izazvati glavobolju.