filteri close
Objavljeno: 15.05.2023. Image source: Foto: Pixabay/Hans
300x600

Ljudi koji često jedu prženu hranu, posebno krompir poput pomfrita, imaju veći rizik od anksioznosti ili depresije, prema novoj studiji.⁠

Konkretno, rezultati su pokazali da je česta konzumacija pržene hrane bila povezana sa 12% većim rizikom od anksioznosti i 7% većim rizikom od depresije. Najviše su pogođeni muškarci i mladi ljudi.

⁠Studiju, objavljenu u časopisu PNAS, uradili su istraživači sa Univerziteta Zhejiang u Kini. Oni su procenili podatke za više od 140.000 ljudi tokom perioda od 11 godina. ⁠

Autori su sugerisali da bi jedan od uzroka mogao biti to što pržena hrana sadrži hemikaliju zvanu akrilamid, koja nastaje kada se neka hrana kuva na veoma visokim temperaturama. Istraživači su primetili da je akrilamid povezan sa „ponašanjima sličnim anksioznosti i depresiji“.

Anksioznost: Koji su znaci slobodno lebdeće napetosti?