Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ljudi koji često jedu prženu hranu imaju veći rizik da postanu depresivni?
Ljudi koji često jedu prženu hranu, posebno krompir poput pomfrita, imaju veći rizik od anksioznosti ili depresije, prema novoj studiji.
Konkretno, rezultati su pokazali da je česta konzumacija pržene hrane bila povezana sa 12% većim rizikom od anksioznosti i 7% većim rizikom od depresije. Najviše su pogođeni muškarci i mladi ljudi.
Studiju, objavljenu u časopisu PNAS, uradili su istraživači sa Univerziteta Zhejiang u Kini. Oni su procenili podatke za više od 140.000 ljudi tokom perioda od 11 godina.
Autori su sugerisali da bi jedan od uzroka mogao biti to što pržena hrana sadrži hemikaliju zvanu akrilamid, koja nastaje kada se neka hrana kuva na veoma visokim temperaturama. Istraživači su primetili da je akrilamid povezan sa „ponašanjima sličnim anksioznosti i depresiji“.