filteri close
Objavljeno: 14.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Karolina Grabowska
300x600

Dok je određeni stepen brige neizbežan u životu, neki ljudi se suočavaju sa sveprisutnijim oblikom anksioznosti koji je teško dijagnostikovati. Možda imate slobodno lebdeću napetost ako se stalno osećate napeto ili anksiozno bez očiglednog razloga.

Budući da slobodno lebdeća napetost nije uvek povezana sa jednim određenim događajem ili okolnošću, može biti izazovno identifikovati. Umesto toga, to je uporan osećaj zabrinutosti ili nelagode koji izgleda da visi nad vašim svakodnevnim postojanjem. Opšti anksiozni poremećaj, koji može izazvati razne psihološke i fiziološke simptome, je njegovo drugo ime. Iako precizni uzroci ovog anksioznog poremećaja nisu u potpunosti shvaćeni, brojne genetske, ekološke i psihološke varijable mogu doprineti njegovom nastanku.

Ovaj tekst će vam pomoći da bolje razumete simptome slobodno lebdeće napetosti, kao i praktične mehanizme za suočavanje sa ovim široko rasprostranjenim problemom mentalnog zdravlja. Možete preduzeti mere da ga kontrolišete i prevaziđete tako što ćete identifikovati znakove, što će na kraju rezultirati uravnoteženijim i zadovoljnijim životom.

Prepoznajte znakove slobodno lebdeće napetosti

Preterani strah je jedan od ključnih znakova slobodno lebdeće napetosti. Čak i ako nema očiglednog razloga za vaše brige i strahove, oni vas mogu držati budnim noću. Ova anksioznost može biti u vezi sa raznim stvarima, od vaših odnosa do vašeg zdravlja, a njena veličina često nadmašuje mogućnost ishoda od kojih se plašite. Još jedan pokazatelj lebdeće nepetosti je problem sa fokusiranjem. Konstantna briga može otežati koncentraciju na trenutne aktivnosti. Možete postati više uznemireni zbog stalne anksioznosti.

Napetost u mišićima je tipičan fizički znak. Napetost mišića je stanje u kojem se mišići drže delimično ili potpuno zategnuti duže vreme. Kontrakcija koja je rezultat stresa ili fizičkog naprezanja može biti namerna ili nevoljna. Kada se osećate anksiozno, vaše telo oslobađa hormone stresa kao što je adrenalin kako bi pripremilo vaše telo da se nosi sa uočenom pretnjom, proces poznat kao odgovor „bori se ili beži“ — ova reakcija može da izazove zatezanje mišića, što dovodi do do neprijatnosti.

Mogući su i drugi tipični fizički simptomi, uključujući glavobolje i probleme sa varenjem. Pored toga, oni koji pate od opšteg anksioznog poremećaja mogu iskusiti poremećaje spavanja kao što su nesanica ili nemiran san. Još jedna karakteristika slobodno lebdeće napetosti i je osećaj nemira ili osećaja da ste na ivici, što vam otežava da se opustite.

Strategije suočavanja sa slobodno lebdećom napetošću

Od ključne je važnosti da budete svesni odgovarajućih mehanizama suočavanja u slučaju da primetite bilo koji od simptoma slobodno lebdeće napetosti kod sebe. Ove tehnike vam mogu pomoći da kontrolišete i smanjite ova osećanja. Praksa meditacije i osevšćavanja su dve najčešće korišćene metode za kontrolu iracionalne anksioznosti. To može pomoći vašem mozgu da postane manje reaktivan na misli koje vas čine anksioznim. Svakodnevne vežbe svesnosti poput meditacije mogu na kraju povećati vaš osećaj smirenosti i stabilnosti u životu.

Započinjanje rutine vežbanja je još jedan metod za smanjenje nekontrolisane anksioznosti. Fizičke vežbe i dobro izbalansirana ishrana mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju opšteg zdravlja. Preporučuje se i izbegavanje prekomerne konzumacije kafe i često prejedanje kako bi se kontrolisalo raspoloženje. Posedovanje solidnog sistema podrške je takođe neophodno za upravljanje anksioznošću. Podelite svoja iskustva i potražite razumevanje tako što ćete kontaktirati prijatelje, porodicu ili grupe za podršku. Pronalaženje saveznika koji razumeju vaše probleme može biti ohrabrujuće i osnažujuće.

Na kraju, dobijanje stručne pomoći od specijaliste za mentalno zdravlje može biti od velike pomoći. Oni mogu predložiti terapije poput kognitivno-bihejvioralne terapije ili lekove koji će vam pomoći u upravljanju anksioznošću i obezbediti individualizovane metode suočavanja. Na kraju, ne zaboravite da vežbate samosaosećanje i strpljenje sa samim sobom dok idete ovim putem ka poboljšanom mentalnom blagostanju.

11 jasnih simptoma ANKSIOZNOSTI