filteri close
Objavljeno: 05.04.2024. Image source: Medik
300x600

Ovo piće na bazi ovsa postalo je pravi hit na mrežama

Najnoviji trend ishrane na TikToku je "Oatzempic", zanimljiva kombinacija imena "ovas" i "Ozempik", leka za dijabetes, koji se zloupotrebljava kao potiskivač apetita, što dovodi do gubitka kilograma. 

Napitak inspirisan ovim lekom privlači pažnju zbog tvrdnji da može značajno smanjiti težinu, neki čak sugerišu mogućnost gubljenja do 18 kg za samo dva meseca, bez upotrebe bilo kakvih medicinskih sredstava za mršavljenje.

"Oatzempic" se priprema od pola šolje ovsa, šolje vode, prstohvata cimeta i malo soka od limuna. Iako podseća na lek po imenu, ovaj smoothie je isključivo na bazi ovsa i ne sadrži lek u sebi, već je samo tako nazvan zbog navodno brzog gubljenja težine.

TikTok korisnici piju "Oatzempic" za brz gubitak težine, posebno pred važne događaje. Redovna konzumacija ovog napitka može zadržati osećaj sitosti, zahvaljujući vlaknima iz ovsa. Beta-glukanska vlakna u ovsu imaju blagotvoran efekat na hormone koji kontrolišu glad. Pored toga, studije povezuju konzumaciju ovsa sa održavanjem težine i smanjenjem rizika od gojaznosti.

Sa samo 140 kalorija po porciji, "Oatzempic" može služiti kao zamena za obroke, doprinoseći tako kalorijskom deficitu i potencijalnom gubitku težine.

Međutim, gubljenje 18 kilograma za dva meseca može biti nezdravo i nije preporučljivo. Prema CDC-u, postepen gubitak težine od oko 0.5 do 1 kg nedeljno je dugoročno održiv. Pravilan cilj bi bio gubitak od 2.5 do 3 kg mesečno.

Brz gubitak težine, koliko god privlačan, ne postiže se čarobnim napicima. Ključ su male promene u načinu ishrane i redovno vežbanje.

Studija koja je obuhvatila više od 4.000 ljudi pokazala je da je ključ održavanja težine unos hranljive hrane, redovna fizička aktivnost, i slavljenje malih pobeda.

Što se tiče "Oatzempica", iako su ovas i integralne žitarice generalno zdrava opcija, nutricionistkinja Natali Rizo naglasila je da ne postoje dokazi da ovaj napitak direktno doprinosi značajnom gubitku težine. Preporučuje se priprema tradicionalne ovsene kaše za doručak umesto mešanja ovsa sa vodom i limunom.