Mitovi o hrani -Šta je istina i u koje zablude verujemo?
Problem prekomerne težine je globalni problem. Svi su u potrazi za tajnama zdrave ishrane, a šta je tačno rešenje?
Gojazni ljudi su zainteresovani da dobiju savete o pravilnoj ishrani, a u nameri da to postignu, obraćaju se raznim novinama, pišu na web stranicama i forumima, te dobijaju savete ljudi koji su daleko od nutritivne struke. Tako nastaju neproverene i stručno nedokazane nutritivne informacije.
Sve to je navelo Američku akademiju za ishranu i dijetoterapiju (stručnu organizaciju u oblasti ishrane u svetu) da predstavi sledeće najčeće neproverene nutritivne preporuke i tvrdnje koje ljude dovode od zablude:
1.Tvrdnje koje zvuče previše dobro, da bi bile istinite: Smršaćete 10kg za 5 dana
To zaista zvuči predobro, u stvarnosti postoje dijete koje mogu da dovedu do toga, za izbacivanjem viška vode, ali su one, svakako, sa jo-jo efektom.
2.Upozorenje od opasnosti određenog režima ishrane ili jedne namirnice: Mleko biljnog porekla je bolje nego mleko životinjskog porekla
Uzimanje samo jednog aspekta neke namirnice, recimo manjak masti u ovom slučaju, nije dobro za ishranu, jer se prenebregavaju drugi aspekti, tj ono što nedostaje.
Hrana koja pomaže u borbi protiv upala u organizmu
3.Izvođenje jednog zaključka iz složenih studija o ishrani i zdravlju:
Crveno meso izaziva rak bez objašnjenja o količini ili vrsti mesa i načinu kulinarske obrade mesa.
Sve je više ovakvih studija, koje imaju kontroverznu tvrdnju koju dokazuju.
4.Spisak dobrih i loših namirnica: Čia semenke su posebno zdrave.
Ne postoje dobre i loše namirnice, ni jedna namirnica ne može sama unaprediti zdravlje niti biti rizik za zdravlje. Samo sveoukupna ishrana može unaprediti zdravlje.


Da li pametni satovi mogu otkriti zdravstvene probleme pre simptoma?